Reklama

Středa 8. května 2024, dnes je Den vítězství, venku je 15.5 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Kdo je kdo v Olomouci

Martin Kotůlek

* 11. 9. 1969, Olomouc

Fotbalový obránce Sigmy Olomouc, stříbrný medailista z ME v Anglii v roce 1996. Fotbalový trenér.

Absolvoval Střední zemědělskou školu v Olomouci.

S fotbalem začínal rodák z Ústína v Těšeticích a přes Náměšť na Hané zamířil do Sigmy Olomouc, kde se již v roce 1988 stal součástí A-týmu. Zahrál si také na MS do 20 let v Saudské Arábii. 

Po vojně v Dukle Banská Bystrica byl „Koťas“ spolu s Hapalem a Látalem základním stavebním kamenem „Brücknerova zázraku“. Sigma hrála poháry s Realem Madrid či Juventusem Turín, Kotůlek bránil největší hvězdy soupeře Sancheze či Vialiho. Se Sigmou byl v roce 1996 také druhý v lize, v tomtéž roce si zahrál na ME v Anglii, kde naši vybojovali stříbro. Kotůlek si zahrál semifinále proti Francii. 

V Sigmě působil až do roku 2000, pak přestoupil do Zbrojovky Brno, poté kopal za SFC Opava a hráčskou kariéru ukončil v roce 2008 v HFK Olomouc. V lize odehrál 412 utkání, v reprezentaci ČSSR jeden zápas, za Českou republiku pak sedm utkání.  

Následně se vrhnul na trenéřinu, působil jako asistent Petra Uličného u zisku Českého poháru Sigmy v roce 2012. V roce 2013 vedl Sigmu jako hlavní trenér. Stál u zrodu mládežnických akademií a působí u mládeže Sigmy. V současné době je šéftrenér Regionální fotbalové akademie Olomouckého kraje. 

S rodinou bydlí v Olomouci, má dva syny, kteří také hráli v mládežnických týmech za Sigmu.