Reklama

Středa 8. května 2024, dnes je Den vítězství, venku je 10.3 °C

Kdo je kdo v Olomouci

Foto: FB

MUDr. Oto Košta, Ph.D.

* 14. 12. 1956, Vysoké Mýto

Lékař, vysokoškolský pedagog, politik.

Po maturitě na Gymnáziu O. Vaňorného ve Vysokém Mýtě se přihlásil na Lékařskou fakultu Univerzity Palackého, obor všeobecné lékařství. V 90. letech se účastnil odborných stáží ve Švýcarsku, Německu a Izraeli. Ve studiu pak pokračoval doktorským oborem sociální lékařství na Lékařské fakultě Masarykovy univerzity.

Po krátké praxi patologa ve Fakultní nemocnici v Hradci Králové působil od roku 1984 ve Fakultní nemocnici v Olomouci jako vedoucí lékař závodního zdravotního střediska a oddělení zdravotní výchovy. Zároveň externě pracoval na II. interní klinice. Začal se věnovat sportovní medicíně. Byl několik let lékařem dálkových plavců a tenistů, později ligových fotbalistů Sigmy Olomouc a I. HFK Olomouc. 

Od roku 1993 má soukromou ordinaci všeobecného praktického lékaře pro dospělé. Je odborným asistentem LF UP v Olomouci a LF OU v Ostravě, konzultantem zahraničních firem v ČR pro zdravotnické projekty či poradcem ředitele mezinárodního klinického a výzkumného centra ICRC v Brně. Věnuje se především oxygenoterapii a kryoterapii.

V roce jako nestraník kandidoval coby lídr hnutí ANO v krajských volbách, byl zvolen zastupitelem a v listopadu se stal hejtmanem. Později do hnutí vstoupil. Ve funkci hejtmana však vydržel jen necelé čtyři měsíce. Již v únoru ho spolustraníci vyzvali k rezignaci, údajně nezvládal řízení kraje, kritizovali ho i za jeho spolupráci s bývalým hejtmanem Jiřím Rozbořilem, který byl v tu dobu vyšetřován v korupční kauze. Andrej Babiš ho dokonce nařkl z alkoholismu. Košta odmítl sám odstoupit, a tak se o jeho odvolání dne 27. února 2017 hlasovalo. Jako hejtman skončil a nahradil ho Ladislav Okleštěk. V dubnu 2017 pak vystoupil z hnutí a ve volbách v roce 2020 již nekandidoval.

V roce 2020 se pak pokoušel dostat do Senátu, ale neuspěl. 

Je členem Židovské obce Olomouc.

S manželkou má jednoho syna, žije v Olomouci.