Reklama

Středa 8. května 2024, dnes je Den vítězství, venku je 13 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Kdo je kdo v Olomouci

Alois Kaňkovský

* 19. 7. 1983, Bělkovice-Lašťany

Cyklista, dráhař a sprinter pocházející ze slavného rodu Kaňkovských. Mistr světa na dráze z roku 2007.

S cyklistikou začínal Alois Kaňkovský v Olomouci. Na kole závodili také jeho tři bratři Josef, Martin a Jiří.

První úspěchy začaly přicházet v juniorském věku. Na MEJ ve Fioronzole získal tři medaile včetně zlata v závodě na kilometr s pevným startem. To už závodil v Dukle Brno. V letech 2003–2005 byl třikrát druhý na ME do 23 let na kilometru s pevným startem. O rok později se kvalifikoval na olympijské hry do Atén, kde ve stejné disciplíně skončil 10. a byl ve čtvrtfinále sprintu. 

Následovaly účasti na mistrovství světa 2005 a 2006, v Los Angeles obsadil na kilometru 8., o rok později v Bordeaux 7. místo. Poté změnil disciplínu a také klub, když přestoupil do Dukly Praha. 

Věnoval se sprintu dvojic a omniu. A právě v omniu dosáhl svého největšího úspěchu, když se v roce 2007 na Mallorce stal mistrem světa a s Petrem Lazarem získal bronz v madisonu. 

Má několik titulů mistra ČR a dvě účasti na olympijských hrách. V roce 2015 se začal věnovat silniční cyklistice, přestoupil do týmu Elkov Hradec Králové. Vyhrál několik etap a také celkově dva etapové závody –⁠ polský Dookola Mazowzsa a v Číně Tour of China II. 

Profesionální kariéru ukončil v roce 2021. Věnuje se podnikání, ve Šternberku má cyklistickou prodejnu.

Je ženatý, má jednu dceru, bydlí v Olomouci.