Reklama

Středa 8. května 2024, dnes je Den vítězství, venku je 18 °C

Kdo je kdo v Olomouci

Foto: FNOL

prof. Milan Kamínek, DrSc.

* 12. 5. 1938, Kolín

Lékař, profesor Kliniky zubního lékařství LF UP v Olomouci, přední český odborník v oblasti ortodoncie.

Je absolventem kolínského gymnázia. Vystudoval Lékařskou fakultu Univerzity Palackého v Olomouci.

Působil nejprve jako vedoucí oddělení a v letech 1991–1993 jako přednosta II. stomatologické kliniky v Olomouci, v letech 2002–2003 byl prezidentem Evropské ortodontické společnosti.
Byl žákem docenta Šimka, zakladatele ortodoncie v Olomouci. V letech 1968–1969 absolvoval stáž v Kodani na vrcholovém ortodontickém pracovišti a dovezl fixní rovnátka do Československa. Od roku 1971 byla Olomouc neoficiálním školícím pracovištěm pro země východního bloku.

Kamínek působí v ortodoncii dodnes, a to na Klinice zubního lékařství Univerzity Palackého a Fakultní nemocnice v Olomouci. Jako vedoucí specializační přípravy oboru ortodoncie na ortodontickém oddělení trvale prosazuje náročné specializační školení pro skupinu specializantů podle vzorového programu Evropské ortodontické společnosti. Pod jeho vedením byla v roce 2014 vydána učebnice ortodoncie.

Byl oceněn řadou univerzitních, národních i mezinárodních ocenění. Je čestným členem České ortodontické společnosti, Polské ortodontické společnosti, Slovenské ortodontické společnosti a člen-korespondent Německé společnosti pro čelistní ortopedii. Je taktéž prvním českým stomatologem, který byl jmenován členem The Royal College of Surgeons of England. Česká stomatologická komora ocenila jeho přínos titulem Osobnost české stomatologie a Univerzita Palackého v Olomouci Cenou Františka Palackého. V roce 2017 obdržel Cenu města Olomouce za vědu a výzkum.

Je ženatý, má dva syny, kteří pokračují v lékařské tradici. Starší syn, MUDr. Kamínek Petr, Ph.D., pracuje v olomoucké fakultní nemocnici na ortopedické klinice a mladší, prof. MUDr. Milan Kamínek, Ph.D., se věnuje nukleární medicíně rovněž ve FNOL. Má čtyři vnučky, které studují či již vystudovaly medicínu.