Reklama

Středa 8. května 2024, dnes je Den vítězství, venku je 17.6 °C

Kdo je kdo v Olomouci

Foto: Pavel Jelínek

Ing. Pavel Jelínek, Ph.D. 

* 31. 10. 1962, Olomouc

Politik a specialista IS/ICT.

V roce 1981 maturoval na Střední ekonomické škole v Olomouci a následně vystudoval Vojenskou fakultu Vysoké školy dopravy a spojů v Žilině.

Po rozdělení republiky opustil místo odborného asistenta pro výuku výpočetní techniky na VF VŠDS, ukončil služební poměr v AČR a vrátil se do rodné Olomouce. Roku 2001 ukončil doktorandské studium na Fakultě speciálního inženýrství VŠDS v Žilině.

Pracoval také jako technický manažer v obchodním řetězci Makro, byl ředitelem a majoritním akcionářem ve společnosti MERIT GROUP. 

V roce 1998 vstoupil do ODS a setrval v ní do roku 2015, kdy se stal členem hnutí SPD, kde zastává funkci druhého místopředsedy Regionálního klubu SPD Olomouckého kraje.

V komunálních volbách v letech 1998 a 2002 neúspěšně kandidoval do Zastupitelstva města Olomouce. Mandát získal až v roce 2006 a následně v roce 2010. Poté kandidoval až v roce 2022, kdy vedl v Olomouci kandidátku subjektu SPD a Trikolora, a potřetí se stal olomouckým zastupitelem.

V krajských volbách sice dvakrát kandidoval za ODS, ale zastupitelem Olomouckého kraje byl zvolen až za hnutí SPD v roce 2016, v roce 2020 svůj mandát obhájil. 

V roce 2017 uspěl ve volbách do Poslanecké sněmovny PČR, o čtyři roky později již post poslance neobhájil. 

Od roku 2010 se angažuje jako předseda občanského sdružení Promeritum, které se snaží zdůraznit důležitost kvalitní péče o pacienty ve zdravotnických zařízeních. 

Hraje v country kapele Druhey Nerw a rockové v kapele Old Dogs. Ve volném čase rekreačně lyžuje a plave, provozuje týmové sporty.

Žije v Olomouci, v části Nová Ulice.