Reklama

Středa 8. května 2024, dnes je Den vítězství, venku je 17.5 °C

Kdo je kdo v Olomouci

Foto: Barbora Janíčková

Barbora Janíčková

* 1. 5. 2000, Brno

Talentovaná plavkyně, členka SK UP Olomouc, účastnice Olympijských her v Tokiu. Několikanásobná mistryně republiky v juniorské i dospělé kategorii.

Střední školu, gymnázium, absolvovala v rodném Brně.

S plaváním začala v TJ Tesla Brno, v mládí se věnovala také tancování a hrála na klarinet. V roce 2011 přestoupila do Klubu Plavecké školy Krokodýl Brno, kde plavala dlouhých 6 let, během nichž se stala několikanásobnou mistryní ČR a kvalifikovala se i na mistrovství Evropy juniorů. Už v patnácti letech reprezentovala na Evropských hrách v Baku. Vytvořila řadu oddílových rekordů. Začátkem roku 2017 přestoupila do KPSP Kometa Brno. 

Před nástupem na vysokou školu uvažovala, že s plaváním skončí. Nová škola a olomoucký plavecký oddíl jí daly znovu motivaci do tréninku. Barbora se začala postupně zlepšovat a výsledky přišly. Probojovala se na olympijské hry do Tokia, kde nastoupila ve štafetě na 4x100 metrů volný způsob. Čtveřice pak skončila na 14. místě. 

V roce 2016 byla 7. na ME juniorů na 50 metrů znak. V roce 2022 vyplavala 8. místo na MS v krátkém bazénu na 4x50 metrů polohový závod. Trénuje ji Dušan Viktorjeník. 

Studuje tělesnou výchovu a biologii na Přírodovědecké fakultě Univerzity Palackého. Za vzory má svoje plavecké kolegyně i jmenovkyně Barboru Seemanovou a Barboru Závadovou.