Reklama

Čtvrtek 9. května 2024, svátek má Ctibor, venku je 7.5 °C

Kdo je kdo v Olomouci

Foto: Olomoucký kraj

RNDr. Aleš Jakubec, Ph.D.

* 19. 3. 1976, Prostějov

Politik, vysokoškolský pedagog, radní Olomouckého kraje.

Po Střední zemědělské škole ve Vyškově zamířil do Olomouce, kde na Univerzitě Palackého vystudoval učitelství tělesné výchovy a biologie. Po ročním pobytu v USA absolvoval postgraduální studium v oboru kinantropologie se specializací na fyziologii zátěže na FTK UP v Olomouci. Stěžejní stáží byl pro něj semestrální studijní pobyt na Katolické univerzitě v belgické Lovani. Působil ve fakultním i univerzitním akademickém senátu.

Na Fakultě tělesné kultury UP přednáší fyziologii, testuje zdatnost sportovců a zabývá se výzkumem v oblasti pohybové aktivity. 

Jedno volební období byl zastupitelem v rodné vesnici Výšovice na Prostějovsku. V roce 2009 vstoupil do strany TOP 09. V komunálních volbách v roce 2010 byl zvolen zastupitelem města Olomouc a stal se neuvolněným radním. V dalším volebním období svůj zastupitelský mandát obhájil a současně vykonával funkci náměstka primátora. Jeho kandidatura v komunálních volbách 2018 a 2022 již byla neúspěšná. 

Na podzim 2022 se po dvou nevydařených pokusech (2012 a 2016) dostal do krajského zastupitelstva a stal se radním kraje, na starost dostal oblast školství. 

Dvakrát bez úspěchu kandidoval do do Poslanecké sněmovny PČR (2013 a 2017). 

Napsal řadu publikací se sportovním a lékařským zaměřením. Volný čas rád tráví na chalupě či na horách, sportuje, kromě cyklistiky a volejbalu se pravidelně účastní Olomouckého půlmaratonu. 

S manželkou vychovává dvě dcery, žije v olomoucké městské části Nová Ulice.