Reklama

Středa 8. května 2024, dnes je Den vítězství, venku je 13.1 °C

Kdo je kdo v Olomouci

Foto: Tomáš Hudeček

doc. RNDr. Tomáš Hudeček, Ph.D.

*10. 5. 1979, Olomouc

Politik a vysokoškolský pedagog. Někdejší primátor Prahy a člen Evropského výboru regionů.

Po maturitě na Gymnáziu Hejčín vystudoval Přírodovědeckou fakultu Univerzity Palackého, obor učitelství matematika a geografie, a také trenérství I. třídy na Fakultě tělesné kultury UP. Doktorské studium sociální geografie a regionálního rozvoje ukončil v roce 2008 na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy v Praze. V roce 2019 se na Fakultě stavební VŠB-TUO habilitoval v oboru městské stavitelství a inženýrství.

Působil jako vědecko-pedagogický pracovník na katedře aplikované geoinformatiky a kartografie Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy a byl také ředitelem Sekce rozvoje města na Institutu plánování a rozvoje hl. m. Prahy. V současnosti pracuje v Ústavu ekonomiky a managementu u VŠCHT v Praze.

V letech 2009–2014 byl členem strany TOP 09, od té doby je bez stranické příslušnosti. Osm let zastával post zastupitele hlavního města Prahy. Dva roky působil jako 1. náměstek primátora hlavního města, po odvolání Bohuslava Svobody převzal činnost primátora, do tého funkce ho pak pražské zastupitelstvo zvolilo o měsíc později v červnu 2013. Funkci vykonával až do konce volebního období o rok později.

V letech 2013–2021 čelil nezákonnému stíhání v rámci kauzy Opencard.

Do politiky se neúspěšně pokoušel vrátit v krajských volbách v roce 2020 a v senátních o dva roky později.

Je autorem a spoluautorem mnoha odborných publikací zabývajících se správou měst, členem Mensy ČR, České geografické společnosti, byl členem dozorčí rady Českého aeroholdingu. Od roku 2023 vykonává neplacenou funkci člena dozorčí rady Výboru dobré vůle – Nadace Olgy Havlové.

V minulosti se věnoval rychlostní kanoistice, hudbě a sportovnímu tanci. V letech 1999 až 2001 předsedal tanečnímu klubu KST Quick Olomouc. V letech 2010–2015 vykonával funkci předsedy Dozorčí rady Českého svazu tanečního sportu. V mládí hrál jako sólista či člen komorního orchestru na klavír, flétnu a klarinet, příležitostně hraje na saxofon.

Je ženatý, má tři syny.