Reklama

Čtvrtek 9. května 2024, svátek má Ctibor, venku je 8.4 °C

Kdo je kdo v Olomouci

Foto: Martin Hroch

Mgr. Martin Hroch

* 23. 3. 1972, Šternberk

Volejbalový reprezentant, postem blokař a nyní trenér. Bývalý kapitán českého národního týmu, mistr české ligy, účastník francouzské nejvyšší soutěže. 

Je absolventem Gymnázia Hejčín. Získal titul magistra v oboru management sportu a trenérství na Fakultě tělesné kultury na Univerzitě Palackého.

Hrál třetí ligu za Olomouc, poté nejvyšší soutěž za Aero Odolena Voda (v roce 1993 zisk mistrovského titulu), 11 let strávil ve Francii v týmech Grenoble, Rennes, Montpellier, Saint Brieuc a Dunkerque. Vrcholem bylo působení v Montpellier, s nímž pravidelně hrál evropské poháry. V sezoně 1995/96 byl druhým nejlépe bodujícím hráčem francouzské Pro A.

Jako reprezentant startoval na jednom mistrovství světa a čtyřech evropských šampionátech. V roce 1999 byl s národním týmem na ME na 4. místě. 

Hráčskou kariéru ukončil v týmu Brna a začal pracovat jako trenér. Nejprve u mužů Brna, poté trénoval francouzský Saint Quentin Volley. Na postu trenéra působil u ženského týmu v brněnském Králově Poli, vedl také Sokol Šternberk, do roku 2023 koučoval volejbalistky VK UP Olomouc. Letos ukončil angažmá na vlastní žádost. Je také asistentem reprezentačního týmu žen ČR. 

Žije v Brně, je ženatý a má dcery Veroniku a Terezu. Mezi jeho koníčky patří běh a chalupaření.