Reklama

Středa 8. května 2024, dnes je Den vítězství, venku je 18 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Kdo je kdo v Olomouci

Mons. Josef Hrdlička

* 19. 1. 1942, Velké Opatovice

Katolický duchovní, básník, překladatel a hudební textař, titulární biskup thunudrumský a v letech 1990–2017 pomocný biskup olomoucký.

Po maturitě na gymnáziu v Jevíčku nemohl kvůli svému náboženskému přesvědčení nastoupit na vysokou školu, a proto začal pracovat jako pomocný dělník ve Velkých Opatovicích. Teprve v roce 1967 byl přijat na Cyrilometodějskou bohosloveckou fakultu v Litoměřicích.

Roku 1972 byl vysvěcen na kněze a následující roky působil např. v Ostravě, Hoštejně, Mírově, Miletíně, Hynčině na Šumpersku a také na Bruntálsku (Liptaň, Pitárné, Třemešná, Vysoká). Dne 17. března 1990 byl jmenován titulárním biskupem thunudrumským a pomocným biskupem olomouckým a 7. dubna 1990 přijal biskupské svěcení. Za své biskupské heslo si zvolil citát z Janova evangelia Vos dixi amicos („Nazval jsem vás přáteli“, Jan 15,15).

Byl děkanem metropolitní kapituly u sv. Václava v Olomouci a na Arcibiskupství olomouckém pracoval jako biskupský vikář pro pastoraci. Deset let byl členem Papežské komise pro kulturu. V roce 2017 se stal historicky prvním čestným členem Vysokoškolského katolického hnutí Olomouc.

V roce 2017, po 27 letech v biskupském úřadu, požádal papeže Františka o uvolnění z této funkce z důvodu dovršení věku 75 let. Papež jeho žádosti vyhověl a Mons. Hrdlička se tak stal emeritním pomocným biskupem olomouckým.

Činný je i na poli kulturním. Díky spolupráci s hudebním skladatelem Zdeňkem Pololáníkem vzniklo několik mešních písní, na kterých se podílel svými texty. Je autorem duchovní literatury a věnuje se také překladatelské činnosti (díla francouzských, anglických i německých spisovatelů a filozofů, např. Thomas Stearns Eliot, Robert Southwell, Rainer Maria Rilke). Na motivy dramatu Paula Claudela Zvěstování Panně Marii napsal libreto k opeře o naději, lásce a síle oběti Noc plná světla, kterou nastudovalo Moravské divadlo Olomouc v roce 2013.

V roce 2017 obdržel Cenu města Olomouce za kulturní a duchovní povznesení společenského a církevního života ve městě.