Reklama

Čtvrtek 9. května 2024, svátek má Ctibor, venku je 9 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Kdo je kdo v Olomouci

Foto: FNOL

prof. MUDr. Lumír Hrabálek, Ph.D.

*4. 9. 1965, Vítkov

Přednosta Neurochirurgické kliniky Fakultní nemocnice Olomouc a Lékařské fakulty Univerzity Palackého v Olomouci. Tvůrce unikátního meziobratlového implantátu.

Po absolvování Gymnázia Hejčín vystudoval všeobecné lékařství na Lékařské fakultě Univerzity Palackého v Olomouci. V roce 1993 získal první atestaci z chirurgie, o šest let později pak druhou z neurochirurgie. V roce 2002 absolvoval postgraduální studium a obdržel doktorský vědecký titul Ph.D. O devět let později získal docenturu a v roce 2018 byl jmenován profesorem v oboru neurochirurgie.

Svoji lékařskou kariéru započal v roce 1990 na chirurgickém oddělení nemocnice ve Vsetíně. Od roku 1993 pracuje na neurochirurgické klinice FN Olomouc a LF UP v Olomouci. Rok (květen 2003 až květen 2004) působil jako konzultant neurochirurgie v Dr. S. Fakeeh Hospital, Jeddah v Saudské Arábii. Mezi lety 2012–2019 byl zástupcem přednosty Neurochirurgické kliniky Fakultní nemocnice v Olomouci, v roce 2020 se stal jejím přednostou. Od roku 2011 vyučuje na Lékařské fakultě Univerzity Palackého.

Vynález prof. Hrabálka, unikátní meziobratlový implantát, umožňuje od konce roku 2017 operace bederní ploténky. Jedinečnost titanového a expandibilního implantátu s integrovanou dlahou, nazvaného po svém autorovi LUMIR XLIF CAGE, spočívá zejména ve funkčních parametrech a materiálu, z nějž je vyroben.

Pod jeho vedením získala Neurochirurgická klinika Fakultní nemocnice Olomouc jako jedna z prvních v České republice statut Centra vysoce specializované spondylochirurgické péče.

Je autorem nebo spoluautorem mnoha odborných článků, přednášek, napsal učebnici neurochirurgie pro mediky a lékaře (2023) či miniskripta.

Působí v řadě odborných společností a komisí, jako je např. Česká neurochirurgická společnost (člen výboru), Česká spondylochirurgická společnost (místopředseda výboru), Česká onkologická společnost – neuro-onkologická sekce, Česká endokrinologická společnost, AO – Czech Spine Society, CENS, EANS, WFNS (středoevropská, evropská, světová NCH společnost), Atestační komise pro neurochirurgii, Atestační komise pro spondylochirurgii.