Reklama

Čtvrtek 9. května 2024, svátek má Ctibor, venku je 7.6 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Kdo je kdo v Olomouci

Foto: archiv UPOL

prof. RNDr. Bronislav Hlůza, CSc.

* 8. 3. 1929, Loštice

Vysokoškolský pedagog, biolog, botanik a mykolog.

Po maturitě na Gymnáziu Jana Opletala v Litovli se přihlásil ke studiu přírodních věd na Univerzitě Palackého v Olomouci. Po dvou letech pak ve studiu pokračoval na Masarykově univerzitě v Brně, kde v roce 1952 absolvoval obor geografie, biologie a geologie.

Po promoci působil na středních školách ve Šternberku, Novém Jičíně a Olomouci. V roce 1960 pak nastoupil jako odborný asistent do Pedagogického institutu v Olomouci, ze kterého posléze vznikla Pedagogická fakulta Univerzity Palackého. Od roku 1964 se dvěma přestávkami až do roku 2001 vedl na fakultě katedru biologie, kde dosud působí jako emeritní profesor.

Bronislav Hlůza je především proslulým a uznávaným mykologem a v tomto oboru publikoval jako autor či spoluautor řadu vědeckých a odborných prací, knih, metodických materiálů a bibliografií. Mimořádnou pozornost věnoval především houbám jedovatým.

Je čestným členem České vědecké společnosti pro mykologii a Vlastivědné společnosti muzejní Olomouc, jejíž biologickou sekci 25 let vedl. Od roku 1963 působil 40 let v olomoucké mykologické poradně, byl okresním konzervátorem Státní ochrany přírody v Olomouci. Podílel se na záchraně životů a zdraví několika stovek pacientů v nemocnicích celého Olomouckého kraje, když působil jako soudní znalec v mykotoxikologii a konzultant při otravách houbami.

Dlouhodobě a systematicky se věnoval také mykofloristickému výzkumu v různých oblastech České republiky, např. v CHKO Litovelské Pomoraví, CHKO Jeseníky nebo ve Vojenském újezdu Libavá. Publikoval v odborných časopisech (Česká mykologie, Mykologické listy, Časopis Moravského zemského muzea v Brně, Zprávy Vlastivědného muzea v Olomouci aj.).

V letech 2010 a 2011 připravoval pro Český rozhlas Olomouc oblíbený ranní pořad Minuta pro tebe. Soubor těchto celkem 107 krátkých příspěvků zaměřených na aktuální dění v přírodě, významné osobnosti a zajímavé události a výročí vyšel v roce 2019 také tiskem.

V roce 1994 mu byla udělena Zlatá medaile za zásluhy o rozvoj Univerzity Palackého, v roce 2007 za vědeckou činnost Cena města Šternberka. Cenu města Olomouce obdržel v roce 2013 v oblasti přírodní vědy. K devadesátým narozeninám převzal z rukou rektora Pamětní medaili UP.

Je ženatý, žije ve Šternberku.