Reklama

Čtvrtek 9. května 2024, svátek má Ctibor, venku je 8.3 °C

Kdo je kdo v Olomouci

Foto: FB

Marek Heinz

* 27. 11. 1977, Olomouc

Fotbalový útočník či záložník, bronzový medailista z mistrovství Evropy v Portugalsku, vicemistr Evropy do 21 let, mistr ligy s Baníkem Ostrava a turecké ligy s Galatasaray Istanbul, vítěz Českého poháru se Sigmou Olomouc.

S fotbalem začínal v Sigmě Hodolany a HFK Olomouc, v žákovských letech přešel do Sigmy Olomouc. V Sigmě to dotáhl do A-týmu a juniorských reprezentací. 

V roce 1998 v poháru UEFA při domácí remíze Sigmy s Olympiquem Marseille (stav 2:2) vsítil obě branky Hanáků. Je vicemistrem Evropy hráčů do 21 let z roku 2000. Za seniorskou reprezentaci ČR odehrál 30 utkání a dal 5 branek, v roce 2004 vybojoval na mistrovství Evropy bronz. 

Ze Sigmy přestoupil v roce 2000 do Hamburgeru SV, odtud pak do Arminie Bielefeld. Po návratu do české ligy hrál za ostravský Baník, se kterým získal v roce 2004 titul mistra ligy. Poté opět působil v Německu, konkrétně v týmu Borussia Mönchengladbach, následoval turecký Galatasaray Istanbul, St. Etienne, FC Nantes a po návratu domů zamířil do Zbrojovky Brno. Pak přišla třetí zahraniční anabáze –⁠ rakouský Kapfenberg a maďarský Ferencváros Budapešť. 

V roce 2010 se vrátil zpět do Sigmy Olomouc, kde vydržel tři roky a získal Český pohár v roce 2012. Po odchodu ze Sigmy hrál ještě za Znojmo a HFK Olomouc. 

Momentálně působí v 1. A třídě za celek, ve kterém s fotbalem začal, v Sigmě Hodolany. Je také členem populárního týmu Real TOP Praha, za který se zúčastňuje charitativních zápasů a akcí.

S rodinou bydlí v Křelově.