Reklama

Čtvrtek 9. května 2024, svátek má Ctibor, venku je 8.5 °C

Kdo je kdo v Olomouci

Foto: Jan Procházka

prof. MUDr. Roman Havlík, Ph.D.

* 11. 4. 1965, Šternberk

Ředitel Fakultní nemocnice Olomouc. Lékař, chirurg.

Je absolventem Gymnázia Hejčín. Vystudoval Lékařskou fakultu Univerzity Palackého v Olomouci v oboru všeobecné lékařství.

Po promoci v roce 1989 nastoupil jako sekundární lékař na chirurgické oddělení nemocnice v Bruntále. Ve Fakultní nemocnici Olomouc pracuje od roku 1994 jako chirurg. Jeho odbornou specializací jsou operace slinivky břišní.

Od roku 2009 působil ve FN Olomouc jako náměstek léčebné péče a rok před svým jmenováním ředitelem již nemocnici z pozice zástupce ředitele vedl. Na základě výsledků výběrového řízení, v němž hodnotící komise jednoznačně doporučila právě Romana Havlíka, jej ministr zdravotnictví Leoš Heger jmenoval do funkce ředitele s platností od 1. března 2012. Ve funkci nahradil MUDr. Radomíra Maráčka.

Profesor Havlík přednáší a publikuje doma i v zahraničí, hovoří čtyřmi jazyky (angličtina, němčina, francouzština a ruština). Během své profesní kariéry pracoval na zahraničních stážích v Londýně v Hammersmith Hospital, jako chirurg sbíral zkušenosti také v Rakousku a ve Francii.
Obdržel Cenu primátora za přínos k rozvoji nemocnice a zvyšování odborné úrovně této instituce a v roce 2020 Cenu města Olomouce za mimořádné osobní a manažerské kvality při rozvoji významných zdravotnických zařízení a příkladné nasazení při náročném boji s koronavirovou pandemií.

S rodinou žije v olomoucké místní části Lošov, ve volném čase se věnuje zejména zahradnímu pěstitelství a sportu: je aktivním běžcem a otužilcem.