Reklama

Čtvrtek 9. května 2024, svátek má Ctibor, venku je 7.8 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Kdo je kdo v Olomouci

generálmajor Ing. Radek Hasala

* 1. 11. 1968, Olomouc

Velitel Velitelství výcviku – Vojenské akademie. Brigádní generál, od dubna 2023 náčelník Vojenské kanceláře prezidenta republiky.

Je absolventem Střední průmyslové školy automobilní dopravy v Bruntálu. Vystudoval vojenskou akademii v Brně, absolvoval Školu důstojníků letek v Maxwellu v USA a kurz generálního štábu na Univerzitě obrany v Brně.

Po absolvování vojenské akademie začal ve výcvikovém středisku, v roce 1997 byl již zástupcem velitele praporu. V roce 2003 přešel na velitelství vzdušných sil, jehož velitelem byl mezi lety 2004 a 2008.

Poté byl jeden rok zástupcem velitele Vojenské akademie ve Vyškově. V letech 2009 až 2013 postupně působil jako náčelník odboru plánování, zástupce velitele a velitel Velitelství sil podpory.

Od 1. května 2015 do roku 2018 vedl v Bruselu kancelář předsedy vojenského výboru NATO, jímž byl v té době současný prezident republiky Petr Pavel. Dne 8. května 2015 byl Radek Hasala jmenován do hodnosti brigádního generála. V roce 2018 se stal velitelem Velitelství výcviku – Vojenské akademie (někdejší Vojenské akademie Vyškov).

Hasala má zkušenosti z Afghánistánu. V roce 2022 převzal velení výcvikové mise Evropské unie (EUTM) v západoafrickém Mali a půl roku velel asi sedmi stům spojeneckých vojáků z pětadvaceti zemí.

Prezident Petr Pavel jmenoval Radka Hasalu dne 31. března 2023 do funkce náčelníka Vojenské kanceláře prezidenta a 8. května 2023 jej povýšil do hodnosti generálmajora.

Za svoji kariéru dosud obdržel Záslužný kříž ministra obrany České republiky III., II. a I. stupně, Medaili Armády České republiky III., II. a I. stupně, Pamětní odznak NATO 1999–2009, Pamätnou medaili za účasť vo vojenskej operácii (medaile Ministra obrany Slovenské republiky), Non Article 5 NATO Medal ISAF Operation, Medaili ministra obrany České republiky Za službu v zahraničí – Afghánistán III. stupně.

Radek Hasala je ženatý a má dvě děti. Zajímá se o historii a má rád turistiku.