Reklama

Středa 8. května 2024, dnes je Den vítězství, venku je 14.9 °C

Kdo je kdo v Olomouci

Foto: Pavel Hapal

Pavel Hapal

* 27. 7. 1969, Kroměříž

Fotbalový záložník Sigmy Olomouc a Sparty Praha, reprezentant Československa a České republiky, nyní trenér.

S fotbalem začínal v rodném Břestu a přes Kroměříž a Spartak Hulín se v roce 1983 dostal do olomoucké Sigmy. Do A-týmu Sigmy přešel už v roce 1986, po návratu z vojny v Dukle Praha byl hlavní hvězdou Brücknerova týmu, který vyřadil v Poháru UEFA německý Hamburger SV a střetl se ve čtvrtfinále s Realem Madrid. Hapal si tím vysloužil angažmá v německém Bayeru Leverkursen (vítěz Německého poháru v roce 1993) a dostal se do reprezentace Československa a posléze České republiky. 

Z Leverkursenu přestoupil do španělského CD Tenerife, kde jeho kariéru zabrzdila těžká zlomenina nohy. Vynechal tak legendární ME v roce 1996 v Anglii. Po návratu ze zahraničí hrál za Sigmu, Spartu Praha, se kterou získal v roce 2000 titul mistra ligy, a České Budějovice. Kariéru pak definitivně ukončil v Jakubčovicích. 

Za reprezentaci Československa a České republiky odehrál 31 zápasů a dal jednu branku. 

Po skončení hráčské kariéry se vrhl na trenérskou cestu. V té je také úspěšný, a to u nás i na Slovensku. Začínal v Opavě, přes Zlín šel do Baníku a slovenské Nitry. Pak trénoval Mladou Boleslav a velmi úspěšné angažmá měl v Žilině, s níž hrál Ligu mistrů a získal slovenský titul. Vedl Senici, polský Lubin, poté pražskou Spartu. Trénoval rovněž slovenskou reprezentaci, a to do 21 let i A-tým Slovenska (2018–2020). Nyní je trenérem ostravského Baníku.

Bydlí v Olomouci, má tři syny. Nejstarší Lukáš hraje MSFL za Hranice, Ondřej kope druhou ligu na Slovensku za Povážskou Bystricu a Štěpán je ve starším dorostu Sigmy Olomouc.