Reklama

Středa 8. května 2024, dnes je Den vítězství, venku je 12.6 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Kdo je kdo v Olomouci

Mons. Mgr. František Hanáček, probošt

* 16. 9. 1952, Kunovice

Svatomořický probošt, člen Kněžské rady, farář, kanovník.

Nejprve se vyučil v zahradnictví v Lednici na Moravě. Následně maturoval na Střední zahradnické škole v Brně-Bohunicích. Během vojenské služby se přihlásil ke studiu teologie na Cyrilometodějské bohoslovecké fakultě v Litoměřicích.

V roce 1981 byl vysvěcen na kněze, ve svém prvním působení v Karviné strávil osm let. Poté přesídlil na malé vesnické farnosti na Hlučínsko do Píšti a Vřesiny. V roce 1991 vedly jeho kroky do Olomouce, kde od téhož roku působí jako duchovní správce kostela sv. Mořice. O dva roky později se stal děkanem a o sedm let později kanovníkem.

Souběžně během let duchovně působil také v Dubu nad Moravou (2002–2005). Je členem kněžské rady arcidiecéze olomoucké a Metropolitní kapituly u sv. Václava v Olomouci. Roku 2007 se stal svatomořickým proboštem. Současně je administrátor excurrendo na farnostech Nová Ulice a Nové Sady.

Za dobu svého působení se velmi zasloužil o revitalizaci kostela sv. Mořice, rekonstrukcí prošla střecha, dále krovy, fasáda, kostelní věž a opraveny byly vzácné varhany.

Stojí za obnovením pouti do Staré Vody na Libavsku. Podporuje smíšený pěvecký sbor Chorus Mauritiensis, je zakladatelem Festivalu vánoční hudby, podílí se i na realizaci dalších kulturních akcí, především organizaci různých koncertů v kostele sv. Mořice.

V roce 2021 obdržel Cenu města Olomouce za společenský přínos městu.