Reklama

Středa 8. května 2024, dnes je Den vítězství, venku je 13.5 °C

Kdo je kdo v Olomouci

Zsolt Hamar

* 25. 10. 1968, Budapešť

Foto: MFO

Šéfdirigent MFO, pedagog, hudebník.
Vystudoval hudební kompozici na budapešťské konzervatoři. V roce 1987 nastoupil na Hudební akademii Ference Liszta, kde se věnoval hudební teorii, dirigování a také kompozici pod vedením maďarského skladatele a profesora Emila Petrovicse.
V následujících letech vyhrál několik dirigentských soutěží, např. 8. mezinárodní soutěž Maďarské televize, mezinárodní soutěž Evropské vysílací unie (EBU) či 6. mezinárodní soutěž Antonia Pedrottiho v Tridentu.


V roce 1997 se stal prvním stálým dirigentem Maďarské národní filharmonie. V letech 2017–2020 zastával post generálního hudebního ředitele Maďarské národní filharmonie.
Spolupracoval s mnoha významnými maďarskými i zahraničními orchestry (např. Německý symfonický orchestr Berlín, Orchestr salcburského Mozartea či Japonský filharmonický orchestr). Pravidelně hostuje v národních operách (Opera Frankfurt, Opera Göteborg, Teatro Nacional de São Carlos v Lisabonu a Teatro Lirico v Cagliari).


Od roku 2009 působí jako stálý hostující profesor dirigování na Hudební akademii Ference Liszta v Budapešti, kde mu byl v dubnu 2011 udělen titul docenta. Již několikátým rokem pracuje na vlastním projektu Collegium Symphonicum Hungaricum. Jedná se o postgraduální mentorský program pro mladé dirigenty a dirigentky, kteří mají zájem rozšiřovat své znalosti. Jako profesor mezinárodního Bartókova semináře a festivalu podporuje mladé talentované dirigenty.
Zsolt Hamar byl oceněn Rytířským křížem, Cenou Ference Liszta Maďarské republiky a titulem zaslasloužilý umělec Maďarska.


Od sezony 2022/2023 je šéfdirigentem Moravské filharmonie Olomouc.