Reklama

Čtvrtek 9. května 2024, svátek má Ctibor, venku je 8.3 °C

Kdo je kdo v Olomouci

Foto: Jiří Dopita

Jiří Dopita

* 2. 12. 1968, Šumperk

Hokejový střední útočník, olympijský vítěz z Nagana, trojnásobný mistr světa, držitel dvou bronzových medailí z MS a sedminásobný mistr extraligy, prvně v roce 1994 s HC Olomouc. 

S hokejem začínal v Šumperku, kde ho dlouho kombinoval s házenou.

Do Olomouce přišel v sedmnácti a po vojně ve VTJ Tábor se stal lídrem týmu, který se díky prolínací soutěži dostal do extraligy. V roce 1992 odešel do Eisbärenu Berlín, odkud si v roce 1994 odskočil na Hanou pro první, historický a zatím jediný titul pro Moru. 

V roce 1996 ale na Hané hokej na chvíli skončil. Následovala Dopitova plodná mistrovská léta ve Vsetíně, legendární naganský triumf a angažmá v NHL v dresech Philadelphie Flyers a Edmontonu Oilers. 

Po návratu do ČR získal titul s Pardubicemi, bronz se Znojmem a dvě sezóny odehrál v Brně. 

V roce 2006 následoval návrat do Olomouce a pomoc s návratem extraligového hokeje na Hanou. Svůj návrat směřoval třemi směry – na ledě, trenérské lavičce a v roli spolumajitele. Velkou měrou pomohl Moře k postupu do extraligy. Po mediálních útocích na jeho osobu v roce 2016 klub opustil. Následoval trenérský post v HC Vsetín, po vážných zdravotních potížích však musel koučování zanechat. 

Bydlí v Chomoutově. S manželkou Hanou má syna Jiřího, který hrál hokej v Olomouci do juniorských let.