Reklama

Sobota 4. května 2024, svátek má Květoslav, venku je 12.1 °C

Kdo je kdo v Olomouci

Foto: Jan Procházka

doc. PhDr. Miroslav Černošek, Ph.D.

* 27. dubna 1948 Prostějov

Sportovní podnikatel, funkcionář, majitel společností TK Plus a Česká sportovní

Studoval Univerzitu Palackého, obor literatura, divadlo a film. V roce 2016 byl na Fakultě sportovních studií Masarykovy univerzity jmenován docentem v oboru kinantropologie.
Během základní vojenské služby vstoupil do KSČ. Před revolucí pracoval jako ředitel vzdělávacího institutu při generálním ředitelství Oděvního průmyslu Prostějov. V roce 1990 byl zvolen předsedou prostějovského tenisového klubu, tehdy hrajícího krajský přebor, a o rok později se začal věnovat sportovnímu marketingu. V roce 1996 s Milanem Matzenauerem a společností ADIX spoluzaložil marketingovou firmu TenisKomerc Plus, která se po dvou letech přejmenovala na TK Plus. Pořádal akce jako Zlatá tretra, utkání Jágr Teamu a mnoho exhibičních zápasů. TK Plus začala řídit i basketbalový klub Orli Prostějov a prostějovský volejbalový a fotbalový oddíl.

V roce 2001 se stal předsedou představenstva a spoluvlastníkem firmy Česká sportovní, ovládající TK Agrofert Prostějov a od roku 2009 také Tenisový klub Sparta Praha, prostřednictvím dceřiné společnosti Česká sport-tenis. Následně firmu převzal jako jediný majitel. Aktivity na Spartě Praha ukončil v roce 2019.

Manažersky zastupoval sportovce včetně tenistů Nováka, Berdycha, Štěpánka, Kvitové, Šafářové či Veselého.

S agenturou TK Plus se podílel také na pořádání velkých kulturních akcí. V Olomouci to byl například koncert mezzosopranistky Eliny Garanči či kytaristy Paco de Lucia.

Je držitelem Ceny města Prostějova za propagaci v oblasti kultury a sportu, od prezidenta Zemana obdržel v roce 2021 Medaili Za zásluhy I. stupně.

V roce 2020 během pandemie onemocněl covidem-19 a byl ve vážném stavu hospitalizován.

Je podruhé ženatý, z prvního manželství má dvě dcery. Žije v Prostějově.