Reklama

Středa 8. května 2024, dnes je Den vítězství, venku je 12.9 °C

Kdo je kdo v Olomouci

Foto: Wikipedia

Petr Bystroň

* 1972, Olomouc

Německý politik českého původu.

Narodil se v Olomouci, vyrůstal v Českém Těšíně. S rodiči emigroval do Německa v roce 1987, kde získala rodina politický azyl. 

Studoval na Vysoké škole politické v Mnichově ekonomii a mezinárodní vztahy. Po studiu založil agenturu pro navazování obchodních styků, po nějaké době firmu prodal. V současnosti působí jako poradce obchodních společností, pro které vytváří koncepty pro hospodářské styky a strategické postupy na trzích. 

Od října 2015 je bavorským zemským předsedou protiimigrační strany Alternativa pro Německo. V roce 2017 byl zvolen poslancem Německého spolkového sněmu za AfD, svůj mandát obhájil i v roce 2021.

Před vstupem do Spolkového sněmu v roce 2017 ho kvůli podpoře krajně pravicového hnutí sledoval Bavorský zemský úřad pro ochranu ústavy, který plní funkci regionální kontrarozvědky. Sledování bylo po nějaké době zrušeno, protože nebylo přípustné vzhledem k jeho statusu poslance. 

Bystroň učinil řadu kontroverzích vyjádření a výstupů. Čelil např. vyšetřování kvůli možnému hajlování na demonstraci proti karanténním opatřením, v srpnu 2022 umístil na svoji facebookovou stránku kondolenci k úmrtí Darji Duginové, (dcery ruského politologa Alexandra Dugina, označovaného za ideologa režimu Vladimira Putina, která zahynula při bombovém útoku, směrovaném pravděpodobně na jejího otce) s textem: “Truchlíme s rodiči, rodinou a přáteli nevinné ženy jež byla vytržena ze života krutým útokem.”

Je ženatý a má dvě děti.