Reklama

Středa 8. května 2024, dnes je Den vítězství, venku je 12.5 °C

Kdo je kdo v Olomouci

Karel Brückner

* 13. 11. 1939, Olomouc

Legendární fotbalový trenér, který coby hráč působil v Olomouci v nižších soutěžích. Je odchovancem Spartaku MŽ Olomouc, od roku 1957 do roku 1972 hrál za Sigmu MŽ Olomouc, rok za Baník Ostrava. Za Sigmu sice maximálně druhou nejvyšší soutěž, ale i v poháru dokázal dát „Karas“ hattrick Spartě Praha. 

Po ukončení aktivní kariéry se začal věnovat trenéřině, ve které posléze dosáhnul skvělých výsledků. Začínal u Sigmu Olomouc (1973–1977), nato se přesunul na dva roky do Prostějova, aby se poté opět vrátil do Sigmy. 

Následovala Zbrojovka Brno a trenérské zkušenosti sbíral rovněž u reprezentace do 21 let. V dalším působení v Sigmě v letech 1985 až 1987 vedl Hanáky v první lize. Po působení ve Vítkovicích a Žilině přišlo Brücknerovo nejslavnější období v Sigmě v letech 1990–1994. Sigma hrála v popředí ligy a uspěla v pohárech. V poháru UEFA vyřadila německý Hamburger SV a ve čtvrtfinále nastoupila proti Realu Madrid. V dalším roce Sigma vyřadila turecké Fenerbahce, aby pak nestačila na italský Juventus Turín. Další angažmá zavedlo Brücknera do Drnovic, následně trénoval bratislavský Inter a opět Sigmu. V roce 1998 přešel k ČR U21, se kterou získal na ME stříbro, zlato a hrál s ní i na Olympijských hrách v Sydney. 

Za jeho působení v letech 2001–2008 dosáhl A-tým české reprezentace mnoho úspěchů, v roce 2004 dovedl reprezentační mužstvo k bronzové medaili na mistrovství Evropy, když český výběr podlehl v semifinále Řecku 0:1 v prodloužení. Na Mistrovství světa 2006 v Německu Brücknerův výběr nepostoupil ze základní skupiny. Je to však na dlouho poslední účast ČR na MS. Následovala trenérská epizoda u rakouského národního týmu. V roce 2009 a 2014 byl konzultantem trenérů národního týmu.

Poslední roky už sleduje fotbal zpovzdálí své chaty v Hlubočkách či ze svého bytu v Olomouci. Miluje vážnou hudbu a šachové partie.

V roce 2022 obdržel od prezidenta medaili za zásluhy. Sedmkrát zvítězil v domácí anketě Trenér roku, v roce 2003 ho Mezinárodní federace fotbalových historiků a statistiků (IFFHS) zvolila druhým nejlepším koučem světa a v roce 2014 vstoupil do Síně slávy českého fotbalu. Byl vyhlášen i českým trenérem desetiletí. Rovněž získal cenu Evropského hnutí fair play s podtitulem Spirit of Fair Play.