Reklama

Středa 8. května 2024, dnes je Den vítězství, venku je 10.8 °C

Kdo je kdo v Olomouci

MUDr. Milan Brázdil

 * 5. 11. 1962, Uherské Hradiště

Lékař, politik.

Vystudoval všeobecné lékařství na Vojenském lékařském výzkumném a doškolovacím ústavu Jana Evangelisty Purkyně v Hradci Králové.

Po dvouleté praxi ve Vojenské nemocnici v Olomouci získal atestaci v oboru všeobecná medicína a posléze atestaci v oboru urgentní medicína. Na počátku 90. let působil jako náčelník zdravotnické služby výsadkové brigády speciálního určení Prostějov. Od roku 1991 pracuje jako samostatný lékař Letecké zdravotnické záchranné služby v Olomouci. K tomu ještě v letech 2004 až 2005 vykonával funkci ředitele olomouckého územního odboru Zdravotnické záchranné služby Olomouckého kraje. Působí jako lektor první pomoci a soudní znalec v oblasti urgentní medicíny.

Do politiky se pokoušel vstoupit v komunálních volbách v roce 2006, když kandidoval za Nezávislé demokraty do Zastupitelstva města Olomouce, ale neuspěl. Zastupitelem byl zvolen jako nestraník za hnutí ANO 2011 v roce 2014. Svůj mandát, již jako člen hnutí ANO 2011 (od roku 2015), ve volbách v roce 2018 ani 2022 neobhájil.

Od roku 2013 zastává post poslance Parlamentu ČR. Angažuje se ve Výboru pro zdravotnictví, jako místopředseda pak v Podvýboru pro zdravotnické záchranné služby a Podvýboru pro oblast specializačního a profesního vzdělávání, vědu a výzkum. V únoru 2022 byl Poslaneckou sněmovnou PČR zvolen členem Správní rady VZP ČR. 

Dvakrát neúspěšně kandidoval do Senátu (2016 a 2022).

Je členem řady odborných společností, za záchranu života muže, kterého do srdce zasáhla metr a půl dlouhá tříska z pily, získal ocenění Zlatý záchranářský kříž a Cenu města Olomouce za počin roku v oblasti hrdinský čin. 

V červnu 2018 se dopustil kontroverzního výroku, když označil homosexuály za postižené lidi, kteří by neměli uzavírat manželství a mít děti. Následně jej kritizovali či vyzvali k omluvě také premiér Andrej Babiš a další straničtí kolegové.

Aktivně sportuje, jezdí na kole, lyžuje, má rád přístrojové potápění, u kterého je držitelem záchranářské licence. 

Milan Brázdil je ženatý, má dvě děti. Žije v Olomouci-Neředíně.