Reklama

Čtvrtek 9. května 2024, svátek má Ctibor, venku je 8.9 °C

Kdo je kdo v Olomouci

Mgr. Ivo Binder

* 11. 10. 1955, Třebíč

Historik umění, kurátor výstav, soudní znalec.

Maturoval na gymnáziu v Moravských Budějovicích. Vysokou školu mohl z politických důvodů vystudovat až po sametové revoluci, vybral si studium dějin umění na Filozofické fakultě Masarykovy univerzity v Brně.

Působil jako kurátor v Muzeu Kroměřížska, v Moravské galerii v Brně, v Muzeu Kampa (Nadace Jana a Medy Mládkových) a v Muzeu umění Olomouc.

Oblastí jeho zájmu je volné umění 19. a 20. století, knižní tvorba a užitá grafika. Mezi jeho nejvýznamnější výstavní projekty patří výstava soudobé tvorby inspirované křesťanstvím Znak a svědectví (Muzeum hl. m. Prahy 1990, reprízováno v Mnichově, Münsteru, Norimberku aj.), retrospektiva malířské tvorby Otto Stritzka (Moravská galerie v Brně 1997) grafického a malířského díla Zdeňka Sklenáře, doprovázená publikací Deset tisíc věcí – deset tisíc let (Praha 2010).

Od roku 2006 působí jako znalec v oboru volné umění 19. a 20. století, knižní tvorba a užitá grafika, zpracovává znalecké odhady a posudky.

Je emeritním kurátorem Muzea umění Olomouc, jeho posledním významným kurátorský počinem byla výstava Posvátné umění v nesvaté době. České sakrální umění 1948–1989, která získala Cenu Olomouckého kraje za přínos v oblasti kultury za rok 2022.