Reklama

Středa 8. května 2024, dnes je Den vítězství, venku je 18.2 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Kdo je kdo v Olomouci

Foto: FB Štěpánky Bieleszové

Mgr. Štěpánka Bieleszová, Ph.D.

* 28. 9. 1971, Šternberk

Kurátorka, pedagožka.

Po maturitě na uničovském gymnáziu vystudovala obor teorie a dějiny výtvarných umění na Filozofické fakultě Univerzity Palackého, na katedře výtvarné výchovy pak v roce 2013 dokončila doktorské studium.

Od roku 1995 pracuje v Muzeu umění Olomouc jako kurátorka výstavních projektů. Zde vystřídala několik pozic, mimo jiné byla vedoucí prezentačního oddělení, po rodičovské dovolené nastoupila na oddělení dokumentace, poté zastávala post vedoucí oddělení moderního umění, dlouhodobě působí jako kurátorka sbírky fotografie. Spolupracovala na řadě výstavních projektů v národním i mezinárodním kontextu.

Je autorkou desítek odborných článků a monografií. Podílela se na vydání monografií českých fotografů Miloslava Stibora (2007) a Jaroslava Vávry (2011). Napsala publikaci Civilizované iluze, ve které odborně zpracovala fotografickou sbírku Muzea umění Olomouc, reprezentující vývoj české fotografie od 19. do 21. století. Významná je také její práce na řadě dalších fotografických katalogů a výstav (Michal Macků. Fotografie, uhlotisky, skleněné geláže, Milena Valušková. Bez ohledu na mě, Michal Kalhous. Dobrý den pane sousede) a projektech (Skleník. Kapitoly z dějin olomoucké výtvarné kultury 1969–1989, Nechci v kleci. České a slovenské umění 1970–1989). Na výstavních projektech dlouhodobě  spolupracuje s olomouckou galerií Caesar a Univerzitou Palackého. Podílela se i na přípravě výstavy Česká fotografie 20. století (Bonn 2009). 

Dlouholetá spolupráce i přátelství ji spojuje s fotografem Jindřichem Štreitem, s nímž realizovala cyklus výstav začínajících fotografů v Galerii Café Amadeus v Arcidiecézním muzeu v Olomouci. O Štreitovi  natočila v roce 2019 spolu s Kamilem Zajíčkem film Z města ven, který získal první místo na soutěži v České republice a třetí místo na světové soutěži v Šanghaji, a to v rámci konference AVICOM (multimediální odnož Mezinárodní rady muzeí sdružující více než 20 tisíc muzejních institucí z celého světa).

Je vdaná, s rodinou, se kterou pravidelně vyráží na túry po Jeseníkách, žije v Řepčíně.