Reklama

Středa 8. května 2024, dnes je Den vítězství, venku je 11.8 °C

Kdo je kdo v Olomouci

Foto: Statutární město Olomouc

Ing. Otakar Štěpán Bačák

* 1967, Čeladná

Politik, manažer, náměstek olomouckého primátora.

Vystudoval Vysokou školu dopravy a spojů v Žilině, obor železniční doprava, a Univerzitu Mateja Bela v Banské Bystrici, obor pedagogické vzdělání pro výuku ekonomiky na středních školách. 

Po absolvování vysoké školy učil na domovské katedře. Poté působil v RWE na generálním ředitelství jako senior manažer pro logistiku. Třináct let zastával funkci obchodně-ekonomického náměstka v Dopravním podniku města Olomouce. 

Od roku 2018 je členem hnutí spOLečně, téhož roku se však ve volbách do zastupitelstva nedostal. Po odchodu Pavla Hekely (spOLečně) z rady města se stal místo něj náměstkem primátora, aby k tomu mohlo dojít, museli se svého práva na mandát zastupitele zřeknout čtyři náhradníci, kteří získali více preferenčních hlasů, než Bačák. 

V roce 2022 jako lídr kandidátky spOLečně usiloval o křeslo primátora. Obhájil mandát zastupitele a stal se prvním náměstkem primátora. V gesci má odbor ekonomický, odbor městské zeleně a odpadového hospodářství, oddělení řízení a kontrolingu městských firem odboru strategie a řízení, energetiku města a také obecně prospěšnou společnost Sluňákov.

Ve volném čase se rád věnuje turistice.

Je ženatý, má dvě dcery, jeho syn zemřel v 18 letech.