Reklama

Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří, venku je 5 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Tipy na jarní výlety: užijte si zábavu v centru města i v okolí Olomouce

Tipy a názory

4.5.2018

Autor: Zuzana Doleželová

Jaro je v plném proudu. Pokud uvažujete, kam se vydat na víkend, nebo třeba jen odpoledne po práci užít si sluníčko, čerstvý vzduch a nějakou tu zábavu, podívejte se na náš přehled zajímavých lokalit, které v okolí i v samotném centru Olomouce stojí za to.

Jaro je jako stvořené k výletům. Co se na nějaký vypravit? Podívejte se, kam všude se dá v Olomouci a okolí zajít nebo zajet. Ilustrační foto Jaro je jako stvořené k výletům. Co se na nějaký vypravit? Podívejte se, kam všude se dá v Olomouci a okolí zajít nebo zajet. Ilustrační foto Foto: Depositphotos.com

Zábava v centru města

Plavby Olomouc

Plavby: na základě rezervace
Kontakt:  www.plavbyolomouc.cz
UPOZORNĚNÍ: V souvislosti s realizací protipovodňových opatření ještě plavby na Ololodi nebyly zahájeny. "Nebojte se, bude to už brzy. Děláme na přípravách potřebných náležitostí ke změně lokace plaveb, co to jen jde," vzkazuje kapitán Šimon Pelikán. O tenhle zážitek byste se rozhodně neměli připravit, a tak sledujte Facebook Plaveb Olomouc, kde najdete všechny novinky a aktuality.

Foto: Jan Procházka

Ološlap

Jízdy Ološlapem: je třeba rezervace; historické jízdy od června do září
Kontakt: www.oloslap.cz
Jestli toužíte po netradičním zážitku v centru města, nebo chcete vaše přátele seznámit s historickým centrem, oslavit narozeniny či se rozloučit se svobodou, pak je Ološlap skvělou volbou. Slouží také jako pojízdný pivní bar. Během jízdy tak můžete sledovat krásy města za doprovodu hudby a osvěžit se pivem z pivovaru Chomout.

Kaprodrom

Adresa: za ulicí Andělská, Olomouc
Otevírací doba: denně 08:00-22:00
Kontakt: www.kaprodromklub.cz
Ideální tip pro celou rodinu. Tady zažijete nejen vzrušující chvíle při rybolovu, ale najdete tu i klid a odpočinek v přírodním areálu kousek od centra Olomouce. Pro nejmenší je zde lanové centrum, pískoviště a spousta dalších atrakcí. Dobré jídlo si můžete dát v restauraci, kde se pro vás připravují čerstvé ryby a jiné grilované speciality. A i když třeba nerybaříte, můžete využít koupání, pramice, houpačky, pétanque, stolní fotbálek a další.

Foto: Jan Procházka

Resort Krásná Morava

Adresa: Jarmily Glazarové
Otevírací doba: pátek-neděle 14:00-00:00
Kontakt: www.krasnamorava.cz
Areál na březích Mlýnského potoka je úžasným místem v blízkosti centra Olomouce. Nabízí ubytování, půjčovnu sportovních potřeb i prostor pro spoustu zábavy. Můžete tu přespat při sjíždění řeky, je možné tady grilovat, pořádat firemní akce i rodinné oslavy. Přestože je resort uprostřed přírody, nechybí tu kompletní zázemí včetně WC a sprch, elektrických zásuvek a dalších služeb. Taková oáza ve městě...

Segway

Adresa: 28. října 11
Otevírací doba: denně 09:00-21:00 / doporučena rezervace
Kontakt: www.segway-olomouc.cz
Chcete poznat město trochu jinak? Vydejte se na zážitkové a poznávací projížďky centrem i po okolí s průvodcem na SEGWAY. "Pro všechny turistické projížďky nabízíme ZDARMA službu bezdrátového Audioprůvodce v sedmi světových jazycích. Pro skupiny 4-6 lidí je zde automatická sleva 20 % na všechny projížďky," říkají majitelé. Stojí to za jízdu!

Foto: Jan Procházka

Minigolf Olomouc

Adresa: areál LOKO, 17. listopadu 3
Otevírací doba: duben-červen: pondělí-pátek 13:00-20:00; sobota, neděle, svátky 10:00-20:00
Kontakt:  www.minigolfolomouc.cz
Minigolf se pyšní tím, že je atrakcí pro všechny od jednoho roku do stovky. Pokud si chcete užít s rodinou či partou přátel zábavu, ale zároveň máte soutěžního ducha, určitě sem zajděte. V případě nepříznivého počasí je výhodou to, že minigolf se hraje také v Olomouc City, a to po celý rok.

Foto: Jan Procházka

VETERAN ARENA - dlouhodobě uzavřeno

Adresa: Sladovní 103/3
Otevírací doba: MOMENTÁLNĚ UZAVŘENO (sledujte web). Úterý-neděle 10:00-17:00
Kontakt: www.veteranarena.cz
Muzeum historických automobilů je jedno z největších, veřejně přístupných muzeí svého druhu v České republice. Srdcem sbírky jsou automobily československé předválečné výroby, zejména Tatra, Wikov, "Zetka", Praga, Aero a Škoda. Milovníci historických motocyklů se mohou těšit na značky Jawa, Praga, ČZ a další. Ideální místo pro milovníky aut a historie.

Paintball game Olomouc

Adresa: Tř. Míru 1
Otevírací doba: dle rezervace
Kontakt: www.pgo.cz
Tip pro všechny, kteří milují adrenalin. Paintballový areál je vybudován v prostorách Tereziánské pevnosti postavené v roce 1854. Díky dispozici pevnosti si můžete zahrát uvnitř ve dvou patrech, z čehož přízemí je kompletně nasvíceno. Dále si můžete zahrát venku na hřišti z vojenských beden nebo na travnatém hřišti s nafukovacími překážkami. Zábava zaručena.

Foto: Daniel Mazáč

Kam na výlet v okolí

Zoologická zahrada

Adresa: Darwinova 29, Svatý Kopeček
Otevírací doba: duben-srpen 09:00-18:00
Kontakt: www.zoo-olomouc.cz
Zoo na Svatém Kopečku je oblíbeným cílem výletů zejména rodin s dětmi. Místní zoologická zahrada patří k těm nejhezčím. Rozprostírá se v příjemném, zalesněném prostředí a v současnosti chová téměř 1800 kusů celkem 380 druhů zvířat. Nabízí možnost prohlídky vzácných druhů živočichů v šesti pavilonech a mnoha dalších výbězích a expozicích, okružní jízdu vláčkem nebo unikátní, 32 metrů vysokou vyhlídkovou věž (nic pro slabé nátury). Ráj pro děti i dospělé. Připravte se, že tu nějakou dobu strávíte...

Foto: Jan Procházka

Lanový park Veverák

Adresa: 100 m za východem ze ZOO
Otevírací doba: sobota, neděle 10:00-18:00
Kontakt: www.veverak-kopecek.cz
Lanový park se nachází 100 metrů od východu ze ZOO za dětským hřištěm. Nabízí celkem 47 překážek rozdělených do třech tras (DĚTSKÁ, JUNIOR, ZÁKLADNÍ) určených nejširší veřejnosti – dětem od 100 cm výšky, mládeži, dospělým, jednotlivcům i kolektivům, sportovním klubům, zájmovým kroužkům a všem, kteří chtějí zažít nevšední dobrodružství v korunách stromů. Nově vybudovaná DĚTSKÁ trasa je vybavena speciálním systémem jištění a je určena pro děti již od 100 cm. Zábava zaručena :)

Foto: Jan Procházka

Resort Hrubá Voda

Adresa: Hrubá Voda
Otevírací doba: pondělí-čtvrtek 09:00-18:00; pátek-neděle 09:00-19:00
Kontakt:  www.hrubavoda.cz
Asi 22 kilometrů od Olomouce, v údolí řeky Bystřice pod strmými kopci Oderských vrchů a Nízkého Jeseníku, najdete areál, kde je snad všechno, co potřebujete k dokonalé relaxaci. Je tu bobová dráha, dětské hřiště, minigolf, lukostřelecká aréna, disc-golf, víceúčelové hřiště, speciální Kamzíkova stezka mezi stromy, saunový svět, privátní wellness i ubytování. Dají se odtud také pořádat zajímavé výlety do okolí. Celý areál je dobře dostupný jak autem, tak vlakem.

Foto: Jan Procházka

Ski areál Hlubočky

Adresa: Školní 126, Hlubočky
Otevírací doba: středa-pátek 14:00-18:00, sobota-neděle 10:00-18:00
Kontakt: www.skiarealhlubocky.cz
Ač název areálu napovídá, že o zábavu je v Hlubočkách postaráno zejména v zimě, opak je pravdou. Najdete tady jedinou bobovou dráhu podobného typu na Moravě. Ale pozor, za deště se nejezdí!

Foto: Jan Procházka

Doubravský dvůr

Adresa: Nový Dvůr 243, Červenka
Otevírací doba: denně 09:00-18:00
Kontakt: www.doubravskydvur.cz
Statek Doubravský Dvůr se nachází nedaleko Litovle a navazuje na více než 400 let starou tradici zemědělského hospodaření. Od roku 2013 je součástí statku, na němž se chovají krávy holštýnského plemene, minimlékárna s vlastní prodejnou. Vzniklo tu i příjemné zázemí pro návštěvníky v baru na Dvorku, kde si můžete vychutnat dobrou kávu i s domácí zmrzlinou. Lze domluvit i prohlídka statku - a to jak zážitková pro děti, školní výlety, tak komentovaná prohlídka pro dospělé.

S-PORT Véska

Adresa: Véska 91, Dolany
Kontakt: www.s-port.cz
Leží v krásném přírodním prostředí zasazeném na úpatí Oderských vrchů. V těsném sousedství se nachází místní sportovní areál, který zahrnuje golfové hřiště, tenisové kurty, víceúčelové hřiště, krytou halu a další aktivity. Ideální místo pro aktivní trávení volného času pro celou rodinu. A po aktivním odpočinku může následovat relax ve wellness.

Foto: Jan Procházka

Hanácké skanzen

Adresa: Příkazy 54
Otevírací doba: květen: 10:00-16:00 (jen víkendy a svátky); červen-srpen: 10:00-17:00 (denně mimo pondělí); září: 10:00-16:00 (denně mimo pondělí); říjen-duben: možno po předchozí telefonické objednávce 
Kontakt: www.skanzen-prikazy.cz
Skanzen láká na běžné komentované prohlídky, dny hliněného stavitelství, interaktivní ukázky tradiční sklizně a výmlatu, kdy si sami návštěvníci mohou vyzkoušet tyto dříve běžné práce, v létě, o Vánocích a Velikonocích se zde konají řemeslné jarmarky, koncerty, filmové projekce, výstavy, divadelní představení a jiné kulturní akce. Zážitek dotvoří příjemná Hospůdka U Berana.

Sluňákov

Adresa: Skrbeňská 70, Horka nad Moravou
Kontakt: www.slunakov.cz
Sluňákov je přesně tím místem, kam se vypravíte, když si chcete odpočinout od civilizace. V moderní nízkoenergetické budově se můžete ubytovat, konají se u také akce pro celé rodiny, například ekologické večery, tábory, také zajímavé programy či aktivity zaměřené environmentálně.

Lovecká chata

Adresa: Vodní 6, Horka nad Moravou 
Kontakt: www.naloveckou.cz
Lovecká chata v Horce nad Moravou je oblíbeným výletním místem se stylovou restaurací, ubytováním, zázemím pro nejrůznější setkání a společenské akce a  širokou nabídkou volnočasových aktivit. A co je fajn - mají tu i jízdárnu, takže se vy i vaše děti můžete povozit na koních.

K jaru výlety zkrátka patří. Užijte si je podle vašich představ, ať už se rozhodnete zůstat ve městě, nebo se vypravíte za hranice Olomouce! :)

Autor článkuZuzana Doleželovádolezelova@olomouc.cz

Zuzana Doleželová