Reklama

Úterý 7. května 2024, svátek má Stanislav, venku je 13.5 °C

Zastupitelé odhlasovali sloučení divadla a filharmonie

Zprávy z regionu

15.12.2023

Jan Procházka

Olomoučtí zastupitelé po více než čtyřhodinovém emotivním projednávání schválili budoucí sloučení Moravského divadla s Moravskou filharmonií do jedné instituce. To se opírá o analýzu, kterou si město nechalo zpracovat a kterou před dvěma týdny schválila rada města. Analýza doporučuje spojení obou kulturních stánků pod jeden nově vzniklý subjekt při vnitřní existenci dvou orchestrů. Analýzu naopak podrobili kritice odborníci, umělci i opozice. Podle nich povede z výraznému zhoršení kvality obou institucí a zejména u filharmonie se domnívají, že tímto krokem výrazně utrpí. Podle vedení města však jde pouze o zvýšení efektivity a synergii mezi oběma institucemi, kterým by měla zůstat autonomie.

Moravské divadlo a Moravská filharmonie se v horizontu několika let sloučí v jednu instituci. Rozhodnutí olomouckých zastupitelů se opírá o analýzu, kterou si město nechalo vypracovat od  renomované agentury. Odpůrci z řad umělců, odborů i veřejnosti dnes nenechali na analýze nit suchou. „Chcete propustit dvacet procent hudebníků a tím zvýšit kvalitu produkce, získat více představení a ještě ušetřit? To přece nedává smysl,“ divil se ve svém projevu k zastupitelům  Jakub Látal, mluvčí odborové organizace Moravské filharmonie.

Současná situace, která už trvá přes rok, vede mimo jiné k tomu, že v obou institucích panuje nejistota ohledně budoucnosti. „Běžte se podívat, kdo chodí na konkurzy! Do Olomouce už žádné výrazné talenty nechtějí. A ti, kteří tu ještě jsou, odsud rychle prchají do jiným měst,“ zmínil Jiří Dokoupil, prezident Unie orchestrálních hudebníků.

Analýzu ve svém výstupu doslova rozcupoval i opoziční zastupitel a někdejší náměstek primátora pro kulturu Jan Holpuch. Podle něj její autoři zcela pominuli důležitá hlediska i rizika. Holpuch tak nepřímo naznačil, že byla analýza vypracována účelově ve prospěch vítězné varianty.

Klíčovou roli by v celé situaci mohl (a podle mnohých měl) mít Olomoucký kraj, který se v současné době podílí na financování obou institucí minimálně. „V tom jsme zajedno, hledáme pro to politickou podporu, aby se kraj pravidelně podílel na financování kultury, která slouží celému regionu,“ potvrdil primátor Miroslav Žbánek. Tato jednání se však vedou již řadu let a zatím bezvýsledně. Krajský radní pro kulturu a současně olomoucký zastupitel Jan Žůrek dnes opakovaně prohlásil, že hejtmanství do kultury v Olomouci pošle ročně kolem dvou set milionů korun. „Jedná se o finance pro námi zřizované instituce jako je Vědecká knihovna či Vlastivědné muzeum i dotace pro různé kulturní akce. Domnívám se, že to je dost vysoká částka,“ zdůraznil Žůrek. Na vyšším příspěvku pro divadlo a filharmonii by se podle něj kraj mohl eventuálně podílet v případě, že by město „na oplátku“ převzalo část sociálních služeb, které dosud provozuje kraj.

Jednání v sále sledovali i ředitelé divadla a filharmonie David Gerneš (vpravo) a Jonáš Harman.

Foto: Jan Procházka

Podle náměstka primátora Viktora Ticháka, který celý návrh na slučování dvou kulturních institucí předkládá, už je potřeba učinit rozhodnutí. „Souhlasím s tím, že situace je napjatá a rozumím argumentům, že umělcům se v této nejistotě nechce fungovat a raději odcházejí. I proto už si nemůžeme dovolit rozhodnutí odkládat a musíme jasně stanovit cestu, kterou se vydáme a říct, co z toho plyne,“ řekl dnes Tichák a znovu zdůraznil, že město nechce omezovat jednu ani druhou kulturní instituci. Současně podle něj nejde ani o absolutní finanční úsporu, která má za tři roky dosáhnout zhruba patnácti milionů ročně. „Jde tu hlavně o efektivitu, úspornost výsledného modelu. Analýza v tomto identifikuje rezervy, nevyužitý potenciál. S existencí těchto rezerv je neobhajitelné zvyšování dalších prostředků ze strany města,“ konstatoval Tichák. Rezervy podle něj analýza vidí v prostorách a organizaci práce uměleckých pracovníků.

Pro variantu sloučení se překvapivě vyjádřila i zastupitelka s herečka Ivana Plíhalová: „Nejsem z toho nadšená ale z mého pohledu je to jediné možné řešení. S těžkým srdcem jsem pro variantu sloučení, protože je to výsostně politické rozhodnutí a není to postavení obou ředitelů znovu před skutečnost, že zase nemají dost peněz na provoz…“

Že se situace už musí řešit se shodnou i ředitelé obou dotčených institucí. „Neudržitelnost z našeho pohledu znamená, že jednání o výši finančního příspěvku od zřizovatele začínají každý rok v bodě nula. Nefunguje tu základní princip, že pokud má organizace na konci roku vyrovnané hospodaření, mělo by to být referenční pro další rok. To se ale ne vždy dělo,“ shrnul Jonáš Harman, ředitel Moravské filharmonie. Důkazem toho je podle něj i letošní zrušení tradičního festivalu Dvořákova Olomouc. „Dostali jsme navýšení příspěvku, ale až v březnu. A rozhodnutí, zda udělat mezinárodní festival, musí padnout mnohem dříve; v té době se zrušení festivalu ukázalo jako nejméně bolestné pro náš rozpočet,“ doplnil Harman. S tím souhlasí i ředitel Moravského divadla David Gerneš: „Každý rok tu handlujeme tu o milion, tu o deset… A hrajeme o to, zda udržíme třísouborové divadlo. To se dál dělat nedá.“

Zmiňovaná analýza, podle níž se nyní chce město vydat, neobsahuje konkrétní podobu kroků, jak přesně by mělo slučování vypadat. Pouze udává časový rámec čtyř let, během kterých by v ideálním stavu mělo dojít k cílovému stavu. Konkrétní kroky má ve spolupráci s radnicí navrhnout a realizovat až v budoucnu jmenovaný manažer. Zastupitelé tak dnes pouze schválili směr, kterým se město vydává a další kroky budou projednávat v následujících měsících.