Reklama

Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto, venku je 14.3 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Vývěvy společnosti Edwards slouží v Intelu i hutích a pomáhají vědcům bojovat s covidem. Vyrábí se v Lutíně

LIGA ÚSPĚŠNÝCH #1

15.3.2021

Jan Procházka

Prakticky všude, kde je potřeba vakuum, setkáte se s výrobky společnosti Edwards. Ať už je to výroba chipů Intelu, elektronové mikroskopy či systém pro odplynění oceli, prostředí bez nežádoucích molekul zajišťují přístroje, které se vyvíjejí a vyrábějí v Lutíně. Řada z nich je naprosto unikátní, vyvážejí se proto do celého světa. Představujeme vám první z celé řady podniků, na které můžeme být právem v regionu hrdí.

Vakuum z Lutína používá Intel, Samsung i vědci po celém světě

Společnost Edwards sídlí v technologickém parku v Lutíně. Ve výrobě, výzkumu, logistice a dalších odvětvích zaměstnává více než pět set lidí a vykazuje roční obrat okolo šesti miliard korun. Klíčovým produktem, kolem kterého se tu všechno točí, jsou vakuové vývěvy. “My žertem říkáme, že naším cílem je vytvořit nic,” říká šéf výzkumné části společnosti Petr Šmérek. Oním lapidárním ničím je vakuum. “Lidé si někdy špatně představují, že je to prázdný prostor bez vzduchu, ale ono je to trochu složitější: jedná se o prázdný prostor ideálně bez jakýchkoliv částic,” vysvětluje Šmérek. Přístroje, které vycházejí z lutínské továrny, jsou skutečně různorodé. “Ty nejmenší,” ukazuje Petr Šmérek, “mají velikost asi jako sklenička. Ty největší pak zaberou dva kancelářské stoly a v případě systémových celků i celou montážní halu.”

Nabízí se tedy zákonitě otázka, k čemu je takové vakuum dobré. I stručná odpověď zabere několik minut. Je třeba nejprve vývěvy rozdělit do dvou kategorií, na průmyslové a vědecké. “Vakuum obecně snižuje energetickou náročnost ve výrobě. Pokud se bavíme o použití v průmyslu, naše přístroje najdete v potravinářství, určitě taky musím zmínit třeba výrobu displejů a obrazovek. Nebo polovodičových čipů například Intelu,” bere si slovo výrobní ředitel Jan Večeřa. Právě elektrotechnický gigant Intel je velkým odběratelem výrobků z Lutína, v jeho továrnách pracují tisíce vývěv, vyvinutých většinou českými odborníky z Edwards. “S našimi vývěvami se pracuje i v těžkém průmyslu. Jsou potřeba v hrubých procesech, jako je odplyňování oceli; velmi zjednodušeně řečeno: huť kov přežene argonem, který probublává taveninou, aby obnovoval povrch taveniny, ze které probíhá odplyňování. A odplynění provede už systém postavený z našich produktů,” vysvětluje Večeřa. Vývěvy se používají i při pokovování a v celé řadě dalších procesů.

Přístroje jsou vyráběny s mimořádnou pečlivostí. A předtím, než se zabalí a odešlou zákazníkům, procházejí důkladnou kontrolou.

Foto: Jan Procházka

Prostředí, kde, zjednodušeně řečeno, není nic, je ale potřeba i při vědecké práci. A právě na tomto poli jsou Edwards světovou špičkou, mnohdy přitom v určitých oblastech drží i monopol. “Vakuum umožňuje zjišťovat přesné struktury látek v hmotnostních spektrometrech. Kdyby v nich nebylo vakuum a vyskytovaly se tam nežádoucí molekuly vzduchu, jakýkoliv jejich náraz o sebe zkreslí výsledky měření. To samé platí pro elektronové mikroskopy. Pro kvalitní rozlišení v nich potřebujete vakuum. Navíc ale vývěva v mikroskopu nesmí vydávat sebemenší vibrace. Je jen pár podniků na světě, které vyrábí podobné produkty a u některých jsme jediný výrobce,” právem se chlubí Petr Šmérek. A pro lepší představu dodává další příklad: “Představte si fotbalové hřiště. A zkuste si představit tu nepředstavitelně miniaturní molekulu. Vzdálenost mezi dvěma brankami, to je asi tolik, kolik molekula musí urazit, než narazí do jiné, pokud se bavíme o vakuu o hodnotě deset na mínus pátou milibar,” vypráví Šmérek a jedním dechem dodává, že v Lutíně vyrábějí i vývěvy, které dosáhnou i řádově lepších hodnot.

“Naše nejlepší speciální vývěva dosáhne vakua deset na mínus dvanáctou milibar, to se rovná úrovni vakua, které je v blízkosti Měsíce. Dokud se nezačnou stavět podniky na oběžné dráze země nebo na jiných planetách bez atmosféry, tak budou naše produkty stále potřeba,” usmívá se Petr Šmérek. Tým pod jeho vedením jen v loňském roce přihlásil osm mezinárodních patentů, celá řada dalších je rozjednaná. “Zrovna před několika dny jsme uvedli do sériové výroby nejmenší turbomolekulární pumpu v našem portfoliu. A vyvíjíme nový produkt se značným prodejním potenciálem, o tom vám ale zatím bohužel nemohu říci nic bližšího.”

Není vývěva jako vývěva. V Lutíně vyrábí velké stroje pro těžký průmysl i jejich podstatně menší sourozence, kteří slouží třeba ve vědeckých laboratořích.

Foto: Jan Procházka

Zaměstnance hledají, sítem jich projde jen minimum

Společnost Edwards začínala v Lutíně v roce 1999, kdy se sem přestěhovala výroba z Velké Británie a dalších částí světa. “Původně tu byla jedna hala, kde jsme se zaměřovali na vývěvy pro průmysl. Pak se ale objevil obrovský prodejní potenciál vývěv pro vědecké účely, proto jsme postavili druhou halu. I dnes je to tak rozdělené, v první hale pracujeme na velkých produktech z litiny, ve druhé pak děláme menší produkty z hliníku. Každá ta výroba je samozřejmě úplně jiná,” popisuje Jan Večeřa. Co ale obě kategorie výrobků spojuje, je vysoká specializovanost pracovníků. Firma na ně klade nadstandardní požadavky, svých lidí si ale také nadstandardně váží, což je vidět i na atmosféře v podniku. A nové zaměstnance v Lutíně stále hledají.

“Jedeme na plné obrátky, nestíháme. I kvůli epidemii koronaviru se totiž prudce zvýšila poptávka po vědeckých přístrojích, spouštíme proto náborové kampaně a potřebujeme obsadit hlavně pozice pro obráběcí stroje,” líčí Jan Večeřa. Přiznává však, že sítem neprojde jen tak někdo: “Z deseti lidí jsou to dva až tři.” Firma hledá i nové inženýry, ať už do výroby nebo do vývoje. “Bohužel, v Olomouckém kraji je malé zázemí vysokých technických škol. Ty jsou v Brně, Praze, Ostravě a lidé pak zůstávají tam. Nicméně, nikde v republice neexistuje obor se zaměřením na vakuovou techniku, který by pro nás vytvářel vhodné kandidáty,” připouští Petr Šmérek a vyjmenovává, co všechno by měl ideální uchazeč o práci v jeho týmu splňovat: “Měl by rozumět fyzice, chemii, materiálovému inženýrství, strojařině a ideálně se vyznat i v moderních technologiích včetně těch SMART. A samozřejmě mít perfektní angličtinu,” popisuje Šmérek. Protože takových lidí je na trhu práce jako šafránu, přistoupila loni společnost Edwards k vlastnímu edukačnímu programu pro absolventy vysokých škol. “Za dva roky si je vychováme. Stráví tři až šest měsíců na různých pozicích a odděleních, vyzkouší si výrobu vývěv a jednotlivé části výzkumu jako je design, testování, analýza dat a podobně. A pokud se ukáže, že stojí za to, zůstávají u nás jako kmenoví zaměstnanci,” říká Jan Večeřa.

Když program spouštěli, ve výběru bylo patnáct životopisů. “Z nich jsme šest pozvali na testy a pohovor. A zůstali nám dva,” doplňuje kolegu Petr Šmérek. Letos se budou zaměření rozšiřovat také o další oddělení jako je kvalita a nákup. Podobný program chce dokonce letos firma spustit i pro absolventy středních škol. Tento bude zaměřen na role techniků, mistrů a dalších klíčových funkcí. "Proto pokud tento článek čtou absolventi, neváhejte a hlaste se, protože další výběrové řízení bude už v červnu," vyzývá Jan Večeřa a zájemce dokazuje na webové stránky společnosti.

Některé prostory připomínají spíše laboratoř. Pracuje se tu v maximální čistotě, u vstupu je přechodová komora.

Foto: Jan Procházka

Covid? Za celý rok padesát lidí, zavírat průmysl by byla katastrofa

I v Lutíně se samozřejmě potýkají s následky pandemie. “Už od první vlny tu máme zavedena přísná bezpečnostní opatření,” říká Jan Večeřa a dodává, že nečekají, s čím přijde vláda, ale snaží se být napřed. “Roušky a respirátory máme povinné od první vlny, už loni v březnu jsme oddělili pracoviště, snížili počty lidí v kancelářích, koho šlo, toho posíláme na home office. Reorganizovali jsme směny, aby se lidé nepotkávali, přestavěli jsme stoly v kantýně… Všude narazíte na dezinfekci. Kromě toho jsme zavedli i vitamínové bomby, pravidelně rozdáváme zaměstnancům ovoce, abychom posílili jejich imunitu,” vyjmenovává Večeřa. Za celý rok se podle něj nemocí covid-19 z pěti stovek zaměstnanců nakazilo přibližně padesát. “Měli jsme tu jen jeden interní přenos, hned na začátku, kdy onemocnělo asi deset zaměstnanců. Jinak se v naprosté většině případů lidé nakazili mimo zaměstnání. Letos tu ještě nemáme jediný prokázaný přenos mezi zaměstnanci,” vyzdvihuje Večeřa. Daří se to podle něj i díky důsledným karanténám.

“Pokud je někdo nakažen, okamžitě posíláme do karantény všechny, kteří s ním byli ve styku. Sice nám to komplikuje práci, ale zdraví je přednější,” míní Večeřa. Snahy o úplné uzavření průmyslu proto vnímá jako mimořádně špatný krok. “Je to ten nejčernější scénář, jaký si dovedeme představit. Máme obrovský objem výroby a už teď nestíháme. Pokud bychom byli donuceni zavřít, byla by to tragédie. Kdyby se něco podobného stalo na jaře, kdy se zastavil prakticky celý svět, bylo by to něco jiného. Ale v nynější situaci, kdy by byl lockdownu jen u nás, nebudou na nás v zahraničí brát ohled. Porušili bychom celý ekonomický řetězec a těžko si představit, co by se stalo. A v neposlední řadě, laboratoře a výzkumné ústavy by nedostaly přístroje, které potřebují pro boj s touto nemocí. To je prostě nemyslitelné,” krčí rameny Jan Večeřa.

V současné době už ve firmě naplno probíhá testování. “Testuje se pondělí, středu a pátek podle předem stanoveného harmonogramu. Z doposud 270 testovaných jsme měli pouze tři záchyty, aktuálně čekáme na výsledky PCR testů, které je potvrdí nebo vyvrátí,” říká Večeřa.

Pokud jedna vývěva nestačí, v Edwards připravují pro zákazníky i celé sestavy. "A pokud nemáte moc prostoru, můžeme konstrukci udělat na výšku," ukazuje Jan Večeřa.

Foto: Jan Procházka

Společnost Edwards byla založena v roce 1919 ve Velké Británii. Od roku 2014 je členem švédské skupiny Atlas Copco. Kromě vlastního rozvoje se snaží prospívat i regionu, v němž sídlí. Lutínská pobočka je tak aktivním členem Okresní hospodářské komory Olomouc, pro letošek je dokonce jejím hlavním partnerem. Podporuje také neziskové organizace jako je Dobré místo pro život, Společnost pro rannou péči, přispívá také do sbírek pro dětské onkologické pacienty. “Zapojujeme se do rozvoje oblasti školství skrze expertní konference a jiné. Také máme programy Vývěvy do škol a Kouzlení s vakuem,” připomíná Jan Večeřa a závěrem zmiňuje i tramvaje v barvách Edwards, v nichž je pro cestující zdarma wi-fi.