Reklama

Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek, venku je 6.3 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Olomouc na prahu čtvrtého stupně: restaurace se chystají na okénka, zavře zoo i bazény, trhy zůstanou

Zprávy z regionu

16.12.2020

Jan Procházka, Lenka Šimková, Pavel Vysloužil

Zavřeno. Tento nápis se v pátek znovu objeví na vstupech do mnoha institucí, atrakcí či provozoven. Zavřou se hospody, hotely, ale třeba i zoologická zahrada či plavecký bazén. Pro všechny to znamená další finanční ztráty, vyhlídky na brzké znovuotevření totiž nejsou zrovna růžové. Stále otevřené však zůstanou vánoční trhy, restaurace pak chystají obnovit letošní vnucený hit, výdejová okénka. Nadšen není nikdo. A málokdo z dotčených podnikatelů chápe, proč vláda po pouhých patnácti dnech opět tvrdě omezila život v zemi.

Restaurace chystají okénka. Letos už potřetí

Kavárny, hospody a restaurace přejdou v pátek opět do režimu výdejových okének. Podnikatelé v gastronomii si přitom mysleli, že po letošním šíleném roce už je nic nepřekvapí. Opak je ale pravdou. "Včera jsem slyšel z úst premiéra, že nám bude stoprocentně kompenzovat ztráty. Po zjištění všech podrobností dnes vím, že to bude sotva pár desítek procent," říká znechuceně Dušan Neumann. Ten se opět chystá zavřít své dva podniky - pivnici Na rampě a klub Bounty Rock Cafe, poslat personál domů a otevřít zase jen výdejní okno. 

Velmi negativně vnímá postup státu také Tomáš Rousek, šéf olomouckého hotelu NH Collections. "Současná vládní opatření jsou jednak chaotická, jednak naprosto devastující hotely a restaurace," podotkl. Jeho tým se rozhodl, že bude ignorovat poslední vládní rozvolnění před dvěma týdny. "Zavřeli jsme v říjnu a prozíravě se rozhodli, že otevřeme až 18. ledna. Dobu jsme využili na přístavbu části hotelu. S ostatními kolegy z branže plně soucítím," podotkl Rousek.

Zatímco podniky v gastronomii se chystají na zavření, najdou se i optimisté. Navzdory vládním opatřením dnes otevře nová kavárna Kafec, kterou najdete ve vile Primavesi. “ve středu otevíráme dveře a v pátek výdejní okénko. Už nechceme na nic čekat,” napsal nový podnik, který chce lákat například na belgické vafle či výběrovou kávu, na svém facebooku.

Vánoční trhy. Jindy tu touto dobou bývá hlava na hlavě. Dnes je to spíše smutný pohled...

Foto: Jan Procházka

Trhy nekončí, je na ně ale smutný pohled

Smutný pohled se naskytne lidem, kteří letos zavítají na olomoucké vánoční trhy. Již od začátku, který se opozdil o dva týdny, museli pořadatelé postavit jen třetinu stánků proti minulým letům. Zmizel program, pódium i společné rozsvícení stromu. Před pár dny pak trhy zasáhla další tvrdá rána, která umrtvila již tak smutnou atmosféru. Zákaz prodeje punčů a vánočních specialit vyhnal lidi z olomouckých náměstí a desítky zavřených stánků jen dokreslují zmar celého letošního podzimu s protiepidemickými opatřeními. Organizátoři je stále dodržují, často je však kvůli nejednoznačné komunikaci vládních orgánů musí měnit.

I stánkaři s vánočním zbožím či potravinami, které se nesmějí konzumovat na místě, jsou v těžkém finančním propadu. Zrušení prodeje punčů a občerstvení se výrazně odrazilo i na jejich prodejích. "Mnozí doufali, že se jim po špatném roce podaří dohnat ztráty aspoň koncem sezony, bohužel se mýlili," říká za pořadatele Pavel Crhan. Také organizátoři trhů už vědí, že letošní rok bude ztrátový. Vánoční trhy ale v pátek končit nemusí, zbytek stánků i atrakcí může zůstat v provozu až do 23. prosince.

Přestože zoo se kvůli koronaviru ocitla v červených číslech, zvířata podle mluvčí Ivety Gronské nic nepoznají. "Jich se to prostě nesmí dotknout. Stále dostávají veškerou stravu a péči, jakou potřebují,” ubezpečuje.

Foto: Jan Procházka

Zvířata to nesmí poznat. Zoo je ve ztrátě deset milionů

Po pár dnech své brány znovu zavře i olomoucká zoologická zahrada. “Není to pro nás už nic nového. Umíme zavírat i otevírat,” usmívá se mluvčí zahrady Iveta Gronská, i když do smíchu jí moc není. Zoo měla letos čtyři měsíce zavřeno, přišla i o nejnavštěvovanější období okolo Velikonoc a Halloweenu. “Bohužel, jsme mínus deset milionů,” připouští Gronská, dodává však, že zvířata kritickou situaci nesmí poznat. “Jich se to prostě nesmí dotknout. Stále dostávají veškerou stravu a péči, jakou potřebují,” ubezpečuje.

Zahrada kromě zmiňovaných svátků přijde i o Vánoce, kdy je zoo tradičně velkým lákadlem. “Zejména večerní prohlídky mají svůj nezaměnitelný půvab. Posledních čtrnáct dnů jsme chystali výzdobu, doufali… No, nevyšlo to,” konstatuje Gronská. Přitom v posledních dnech byla návštěvnost zahrady mnohem vyšší, než bývá touto dobou obvyklé. Vzedmula se také obrovská vlna solidarity. “Je to až neuvěřitelné, že si v době, kdy lidé řeší mnohem závažnější věci, existenční problémy, vzpomenou na zoo. Letos nám opravu významně přibylo sponzoringu, adopcí… Nabídky pomoci chodí ze všech stran a my si toho nesmírně vážíme a děkujeme za to,” dodává Gronská.

Vlastivědné muzeum před pár dny s velkou slávou znovu otevřelo rozšířenou výstavu korunovačních klenotů. V pátek ji bude muset opět uzavřít...

Foto: Jan Procházka

Muzea znovu otevřela výstavy, teď je opět ruší

Zavřená budou od pátku znovu muzea i galerie. Některá přitom se slávou právě po vynucené pauze otevřela nové výstavy či znovuotevřela ty přerušené. Například pro Muzeum umění přinese páteční nucené uzavření opět komplikace, jak říká jeho mluvčí Tomáš  Kasal. “Především ve vztahu k návštěvníkům. Aktuálně zde máme několik zajímavých výstav, ať už kroměřížskou obrazárnu v Arcidiecézním muzeu, zajímavou výstavu vztahující se k Olomouci v Muzeu moderního umění, Babylonu Jiřího Koláře a spoustu dalších. Zkrátka máme zde velice atraktivní program, který si letos bohužel návštěvníci nemohou plně užít. Bohužel musíme danou situaci a vládní rozhodnutí respektovat, s tím se nic dělat nedá a nijak to ovlivnit nemůžeme. I když se snažíme nabídnout některý program online, nikdy to plně nenahradí kompletní zážitek z návštěvy muzea,” vysvětlil Kasal. Návštěvníci podle něj o výstavy nepřijdou. “Není však jisté, kdy opět budeme moci otevřít a ani výstavy se nedají prodlužovat donekonečna, jelikož máme pevně daný výstavní program. V květnu příštího roku nám začne trienále středoevropského fóra a tam už s výstavami nepohneme. Budeme tedy doufat, že velkou část tohoto atraktivního programu, který v muzeu aktuálně máme, se nám do té doby ještě podaří návštěvníkům kompletně zpřístupnit v co největším rozsahu a samozřejmě v prostorách muzea,” míní Kasal.

Plavecký bazén, stejně jako akvapark a další podobná zařízení, musí v pátek znovu zavřít. Zatím podle provozovatelů nebude nutné vypouštět všechnu vodu, záleží však, jak dlouho čtvrtý stupeň potrvá.

Foto: Jan Procházka

Bazén se zatím vypouštět nebude, na doklady se musíte objednat

Zavřeno budou mít od pátku i fitness a wellness centra, opatření se dotknou i akvaparku či plaveckého bazénu. Jeho provozovatelé doufají, že nebudou muset znovu vypustit všechnu vodu, jako tomu bylo na jaře. “Nevíme, jak dlouho ta opatření budou trvat. Při uzavření na podzim jsme vodu jen odpouštěli, doufáme, že to tak bude i nyní,” zmínila vedoucí Plaveckého stadionu Olomouc Vlasta Šreková.

Opatření bude muset přijmout i olomoucký magistrát. “Režim home office zavádět nebudeme, prostory jsou pravidelně dezinfikovány a jednou týdně se schází i krizový štáb. Co se týče fungování jednotlivých pracovišť, úřední hodiny jsou v pondělí a středu, úterý a čtvrtek jsou vyhrazeny pro objednané klienty,” popsala mluvčí magistrátu Radka Štědrá. Na vytížených pracovištích jako je odborů agendy řidičů a motorových vozidel a oddělení evidence obyvatel, občanských průkazů a cestovních dokladů jsou klienti odbavováni výhradně prostřednictvím elektronického rezervačního systému, v pátek je pro veřejnost zavřeno. “Nejvytíženější odbory magistrátu mají zřízena přepážková pracoviště v budovách Hynaisova 10 a Palackého 14 (Namiro). Týká se především vydávání občanských průkazů, parkovacích karet, agendy místních poplatků nebo živnostenského úřadu. Stejný režim platí i pro agendu řidičů a motorových vozidel na Vejdovského 2,” doplnila Radka Štedrá a občanům doporučila webové stránky covid19.olomouc.eu, kde jsou všechna opatření podrobně vysvětlena.

Jan Procházka, Lenka Šimková, Pavel Vysloužilprochazka@olomouc.cz