Reklama

Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav, venku je 7 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Město má v hledáčku další mosty: letos opraví most přes Bystřici, příští rok vybuduje novou lávku na ulici Milady Horákové

Zprávy z regionu

13.1.2021

Jan Procházka

Velká rekonstrukce olomouckých mostů pokračuje. Město ještě letos opraví most přes Bystřici na Masarykově třídě. Začít by se mělo už na jaře. Příští rok se pak počítá s demolicí lávky na ulici Milady Horákové. Ta bude nahrazena úplně novým mostem.

Kvůli budování nového mostu přes Moravu na Masarykově třídě je doprava na trase nádraží - centrum už od loňska ochromena. Stavba potrvá až do poloviny příštího roku. Radnice se proto rozhodla využít času, kdy budou dopady další uzavírky co nejmenší a zrealizovat v oblasti i další akce, z nichž některé se dlouho odkládaly. Před několika týdny tak byla dokončena velká rekonstrukce ulice 8. května, opravit se už podařilo i most přes Mlýnský potok na ulici 1. máje. Letos se stavební dělníci pustí do mostu přes Bystřici. “Momentálně probíhá soutěž na dodavatele stavby. Začít by se mělo na na jaře, skončit na podzim, prozradil mluvčí magistrátu Michal Folta. Předpokládané náklady, schválené i v rozpočtu města, jsou 22,8 milionu korun. 

Most přes Bystřici na Masarykově třídě se dočká rekonstrukce ještě letos.

Foto: Jan Procházka

K nové lávce sice nebyly zpracovány vizualizace, z plánu si ale lze udělat představu, jak bude stavba a její okolí vypadat. Výraznou změnou budou nábřežní zdi i pozvolnější napojení na stávající chodníky.

Radnice má v hledáčku ještě jeden most. Lávku přes Bystřici mezi ulicemi Milady Horákové a Na Bystřičce. Tu čeká demolice. “Stávající lávka je ve špatném stavu a správce toku Povodí Moravy větší opravy nedoporučil. Především z důvodu, že stávající lávka je nekapacitní, nemá normové převýšení půl metru nad hladinou stoleté vody,” vysvětlila Kamila Kovářová z oddělení přípravy investic olomouckého magistrátu. Lávka z padesátých let minulého století je podle ní v rámci zpracované Studie protipovodňových opatření na řece Bystřici v Olomouci navržena k odstranění. “Nahrazena bude novou kapacitní lávkou,” ubezpečila Kovářová. Radnice zatím počítá, že akce by měla proběhnout příští rok. “Doba realizace je v projektu odhadnuta na 6 – 9 měsíců přibližně od března do listopadu,” zmínila Kovářová a doplnila, že v současné době je projekt zpracován ve stupni dokumentace pro provádění stavby. “Je vydáno územní rozhodnutí, které v nejbližší době nabude právní moci. O stavební povolení bude požádáno následně," doplnila Kovářová.

Lávka, spojující ulice Na Bystřičce a Milady Horákové, je ve špatném stavu a bude se bourat. Místo ní vznikne lávka nová.

Foto: Jan Procházka

Co se týče podoby nové lávky, neexistují k ní zatím žádné vizualizace, nová lávka by však měla vypadat podobně jako ta stávající. “Jelikož bude lávka zvýšena, dojde ke stavebním úpravám i v předpolí lávky na obou březích řeky,” upozornila Kovářová. Podle nákresů dojde k vykácení několika stromů, zrušení plakátovací plochy a také ke zrušení dvou přechodů pro chodce, které budou nahrazeny místy pro přecházení.

Pro současnou lávku jsou typická schodiště na obou stranách. O tuto zvláštnost nová stavba nepřijde. Současné schody sice budou odstraněny, nahradí je ale nové. Počítá se i z bezbariérovým přístupem, který využijí nejen handicapovaní, ale i cyklisté.