Reklama

Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena, venku je 10.2 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

BP stavby: Není nám jedno, co po nás zůstane. Paskvil bychom nestavěli

LIGA ÚSPĚŠNÝCH #8

9.3.2022

Jan Procházka

Vlastně jsem stavební firmu nikdy nechtěl, usmívá se Petr Baštinec, jednatel stavební firmy BP STAVBY Morava, která, ač je na trhu “jen” šest let, patří v regionu mezi zavedené a za sebou (a před sebou) má řadu úspěšných projektů. Například rekonstrukci Kasemat na třídě Svobody, dostavbu BEA centra nebo nově projekt Šantovka living. Se všemi se snažím jednat na rovinu, to je asi základní know how mého podnikání, říká Baštinec.

Když chtěl Petr Baštinec v roce 2016 opustit zaměstnavatele a celý stavební byznys, nebylo mu to dopřáno. “Kolegové mě přemluvili, abych se postavil na vlastní nohy. Já vážně stavební firmu nechtěl, ale s jejich pomocí jsem se do toho nakonec pustil a dnes rozhodně nelituji,” vzpomíná Baštinec. Z předchozího působiště měl totiž on i jeho kolegové dobré jméno, na kterém se dalo stavět. Doslova. “V dubnu 2016 jsem spolu s pár kolegy odešel z předchozího působiště. V té době jsme zrovna realizovali jednu větší zakázku v Brně kde se investor, když se dozvěděl o našem odchodu, postaral o to, abychom ‚odešli‘ i s touto stavbou. Nebylo to vůbec jednoduché takto rozestavěnou stavbu převzít jako nově vzniklý subjekt, ale pro nás jako začínající firmu to bylo velmi důležité. Samozřejmě na druhou stranu to byla taky velká odpovědnost. Za tuto důvěru, kterou do nás investor vložil, jsem mu dodnes velmi vděčný a moc si toho vážím,“ říká Baštinec. Další důležitý zlom pak podle něj nastal s projektem rekonstrukce Kasemat na třídě Svobody v Olomouci. “Pro mě ten projekt byl buď a nebo. Posune nás to obrovsky dál a nebo položí – v tomto jsem někdy trošku „blázen“ a jdu do toho po hlavě… Byla to opravdu nesmírně složitá stavba, ale dopadla dobře a my si díky ní udělali jméno – v té době v Olomouci naši firmu skoro nikdo neznal,” vysvětluje Baštinec. Postupně se pak firma dostala k dalším větším zakázkám, z nichž nejvýraznější je dnes dostavba BEA centra na třídě Kosmonautů, která stále probíhá. “A samozřejmě projekt Šantovka living. Kdyby mi před pár lety někdo řekl, že budeme v relativně krátkém čase generálním dodavatelem projektů za stovky milionů korun, ne-li miliard, tak se mu začnu smát,” doplňuje Baštinec. Jeho know how není tajné. „Nebojím se výzev a vždycky jsem jednal s lidmi na rovinu. Se zaměstnanci, dodavateli, se zákazníky. Důležité je se postavit k nastalým ‚problémům‘ vždy čelem, komunikovat se zákazníky a chovat se k nim korektně, včetně svých závazků vůči nim. Upřímnosti si nejvíc cením a zatím se mi to vyplácí,” prozrazuje Petr Baštinec a dodává, že se snaží obklopit podobně uvažujícími lidmi.

"Snažíme se se všemi jednat na rovinu, to je naše know how," říká jednatel společnosti BP stavby Petr Baštinec,

Foto: Jan Procházka

Firma BP STAVBY se podle slov svého jednatele opírá o dva pilíře. “Nejvíc jste pochopitelně vidět, když jste generálním dodavatelem stavby. Jsme schopni zrealizovat prakticky vše v oblasti bytové výstavby, občanské vybavenosti i průmyslových staveb. Do čeho se nehrneme, jsou dopravní stavby. Ovšem dle mého názoru, aby firma byla úspěšná, musí se specializovat i na určité segmenty. Vzhledem k tomu, že dnes se většina staveb zakládá hlubině a ve firmě máme odborníky na tuto činnost, rok po založení společnosti jsme se vydali tímto směrem. Čas ukázal, že pro rozvoj firmy bude dávat smysl se k hlubinnému zakládání rozvíjet i do oblasti druhé specializace a tím jsou železobetonové monolitické konstrukce. Dnes si troufám říct, že patříme mezi uznávané dodavatele v daných činnostech na trhu,“ domnívá se Baštinec.

Jedním z velkých projektů je dostavba BEA centra, která právě probíhá.

Velkým tématem současné doby je obrovský nárůst cen ve stavebnictví. “Je pravda, že se zdražuje pořád, naštěstí už to není tak dramatické, jako v loňském roce. Ceny materiálu narostly někdy i o stovky procent. Dostávali jsme nabídky s platností například 48 hodin s poznámkou, že ani tak není dodání materiálu garantováno. Například u zakázky BEA v Olomouci jsme museli v průběhu loňského roku stavbu nechat přeprojektovat a to vzhledem k velkému nedostatku KARI sítí na trhu, abychom stavbu vůbec dokončili,“ vzpomíná Baštinec. Nyní je podle něj situace lepší, že by se ale ceny pohnuly směrem dolů, to si rozhodně nemyslí.

“Naštěstí nedošlo k tomu, že by se to promítlo do zájmu investorů stavět. Poptávka je a velká a zakázek máme hodně. Zdražili ale pochopitelně všichni a nakonec to - bohužel - zaplatí koncový zákazník,” konstatuje Baštinec.

Tak jako ostatní segmenty, i stavebnictví se potýká s nedostatkem pracovních sil. Paradoxně však podle Baštince firma nepotřebuje tolik řemeslníky, jako spíš THP pracovníky. “Je nedostatek na všech pozicích, ale hlavně chybí přípraváři a stavbyvedoucí…” vypočítává Petr Baštinec. Na volné pozice se podle něj často hlásí lidé bez příslušné kvalifikace. “Potrvá minimálně jeden až dva roky, než takového člověka zaučím. Následně samozřejmě nemám nikde jistotu, že nepůjde pracovat ke konkurenci. Cestou není ani přijímání čerstvých absolventů. Bohužel, škola je nic moc nenaučí, všechno se naučí až v praxi. Ve spoustě případů navíc mají uchazeči o práci dost zkreslené a přemrštěné představy o platovém ohodnocení, ale tomu bohužel nahrává aktuální doba, nízká nezaměstnanost, média... To je prostě cesta, kterou jít nechci,” říká Baštinec a dodává, že raději přijme zkušené lidi, kterým zaplatí víc, ale může se na ně spolehnout. „Snažíme se ve firmě zaměstnancům nabídnout spoustu benefitů, které si myslím, že v dnešní době spousta z nich ocení. Pro spoustu lidí je benefitem i to, že zůstanou v regionu. Peníze jsou fajn, ale když můžete pracovat v dojezdové vzdálenosti od domova, tak se na to díváte jinak,” myslí si Baštinec a dodává, že bohužel ani to není někdy dostačují...

Firma prakticky výhradně působí na Olomoucku. A s tím souvisí i přístup k zakázkám. “Já osobně jsem rodilý Olomoučák a vždy budu mít k Olomouci blízký vztah. I proto bych rozhodně nepřijal zakázku na nějaký paskvil. Těch se zde bohužel v poslední době vyskytuje dost a osobně to vnímám dost negativně. Není mi jedno, co po nás zůstane a chci, abych se za zakázky, na kterých se podílíme jako firma, nemusel nikdy stydět,” tvrdí Petr Baštinec.

Firma je také aktivním členem Okresní hospodářské komory a sponzoruje řadu sportovních klubů v čele s fotbalovou Sigmou či prvoligovými basketbalisty, ale také se aktivně angažuje v charitativních činnostech.