Reklama

Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch, venku je 8.3 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

17. listopad v Olomouci: stávka, koncert Kryla, výstavy i cvičenci v teplácích

Zprávy z regionu

17.11.2019

foto: Jan Procházka

Bohatý program na různých místech ve městě připomněl třicáté výročí sametové revoluce. Vzpomínalo se s nostalgií i humorem. Podívejte se na naši fotoreportáž.

Bohatý program byl připraven od rána v prostorách filozofické fakulty. Vzpomínalo se tu na okupační stávku a to režii mnoha tehdejších aktérů. Poznatek: když na vás před vraty u auta v typických žlutobílých barvách Veřejné bezpečnosti zařve esenbák... i po těch letech z toho zamrazí.

Foto: Jan Procházka

Tiskařina v polních podmínkách. Žádné laserové tiskárny, kopírky... Všechno se dělalo ručně. A člověk se u toho hodně umazal.

Foto: Jan Procházka

Návštěvníci si mohli prohlédnout i autentické dobové dokumenty. Třeba noviny, které doslova na koleně vydávali sami studenti.

Foto: Jan Procházka

Dalším z míst, kde se konaly akce k třicátému výročí sametové revoluce, bylo Palachovo náměstí. Herci Divadla Tramtarie zde zavedli návštěvníky třeba do časů Spartakiád.

Foto: Jan Procházka

Humornou formou se vzpomínalo na typické dovolené, televizní vysílání či reklamy.

Foto: Jan Procházka

Veliký úspěch sklidila i návštěva Jednoty. Její vedoucí Jaroslav Zdechlo vysvětlil zejména mladším, co to bylo podpultové zboží, jak a kde se sháněly bombičky do sifonů a jak jste si mohli vybrat z pestré nabídky salámů, pokud jste chtěli gothaj. 

Foto: Jan Procházka

Někteří recesisté pojali oslavu státního svátku stylově.

Foto: Jan Procházka

V rámci oslav se návěštěvníci mohli podívat i do budovy někdejší prodejny nábytku, kterou před časem koupil Český rozhlas, aby sem po rekonstrukci přesunul své sídlo. K vidění zde byla výstava stovek fotografií z revoluce v Olomouci autorů Mileny Valuškové, Jiřího Fraita, Ludvíka Mazura a dalších.

Foto: Jan Procházka

Tvořiví dostali prostor u ohrady v proluce Muzea umění.

Foto: Jan Procházka

Jeden z nejsilnějších okamžiků. Projekce nesestříhaného záznamu z koncertu Karla Kryla, který v revolučních dnech objížděl celou republiku. V zaplněné olomoucké sportovní hale vystoupil 9. prosince 1989.

Na nádvoří filozofické fakulty koncert sledovaly desítky lidí.

Foto: Jan Procházka

Jeden z členů stávkového výboru, pozdější politik Ivan Langer, na nádvoří rozdával přebytky proviantu pro stávkující.

Foto: Jan Procházka

Zpět na Palachově náměstí. Videomapping na budovu gymnázia odstartoval večerní část programu. Připomněl i sousoší Stalina a Lenina, které na tomto místě stávalo. A balónky, které oba diktátory symbolicky odnesly.

Foto: Jan Procházka

Tečku za oslavami obstarala kapela Nylon Jail.

Foto: Jan Procházka

Foto: Jan Procházka

Foto: Jan Procházka