Reklama

Pátek 23. června 2017, venku je 23.3 °C

Svátek má Zdeňka

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Živá Zahrada: Navštivte raw restauraci, kde "vaří" poctivě a s láskou

Tipy a názory

25.2.2016

Autor: Zuzana Doleželová

Raw neboli syrová či "živá" strava se momentálně těší velkému zájmu. Ale jak to vypadá, když někdo raw skutečně už pár let žije a umí připravit pokrmy, které nejen dobře vypadají, ale také skvěle chutnají? V Živé Zahradě na Horním náměstí to dělají poctivě a s láskou. A také s myšlenkou, že je třeba se nejen scházet v příjemném prostředí u kvalitního jídla, ale také rozvíjet svou osobnost a duševno. Pro majitele Jana Vojtěchovského je Živá Zahrada splněným snem. Tedy alespoň prozatím...

Navštivte raw restauraci, kde vaří poctivě a s láskou Navštivte raw restauraci, kde "vaří" poctivě a s láskou

RAW FOOD

Raw strava neboli syrová či "živá" strava vychází z myšlenky, že tepelně upravená potrava (nad 45 °C) výrazně ztrácí své výživové hodnoty. Vyznavači raw food se nazývají vitariáni. Základem jejich jídelníčku jsou čerstvé suroviny rostlinného původu - ovoce, zelenina, saláty a semínka, ořechy a sušené plody, kvalitní oleje a koření.

Kouzelné prostory Edelmannova paláce, odkud se skýtá výhled na celé Horní náměstí, příjemná atmosféra, jednoduše zařízený interiér, v němž nechybí ani místo pro dětský koutek, rostlinné motivy na zdech a spousta zeleně - přesně tak vypadá Živá Zahrada. Na ty, kteří sem přijdou poprvé, může působit poněkud tajemněji, protože vlastně moc netuší, co mají od podobného konceptu očekávat, pro jiné, kteří sem chodí pravidelně, je v rušném centru města oázou klidu, kde se nejen dobře najedí, posedí s přáteli, ale také popovídají o všem, co je zajímá. Vedle "živého" baru tu najdete i sál, kde se konají nejrůznější workshopy či přednášky na témata podporující osobní i duševní rozvoj, ale také si tu můžete zacvičit třeba jógu.

Foto: Jan Procházka

Jan Vojtěchovský nás přivítal nápojem ze zeleného ječmene. "To je takový náš ranní startovač, bez toho bychom nevstali," vysvětlil na úvod majitel a rozpovídal se o konceptu své restaurace: "U nás je to koncipováno tak, že lidé přijdou, porozhlédnou se tu, popovídají si s obsluhou. Přece jen nejsme klasický podnik, kde slyšíte práskat talíře a cinkat skleničky. Jsme spíše restaurace rodinného typu, kam rádi zavítají všichni ti, kteří se stravují podobně nebo se o raw food chtějí něco dozvědět." 

Každý týden tu mají nové menu - polévku a hlavní jídlo na každý den. "Snažíme se vycházet ze sezonních surovin. Třeba v zimě je třeba tělo zahřát, tak jsme hodně pracovali se zázvorem, na jaře chceme zapojit čerstvé bylinky, zkrátka tvořit jídla tak, aby to dávalo smysl," uvedl majitel. Vedle denního menu v jídelním lístku naleznete i stálá jídla, saláty a sladké pokrmy. Velké oblibě se těší také smoothies z ovoce a zeleniny. Ale nenajdete tu běžné koktejly, smoothies z Živé Zahrady skýtají vždy něco navíc. Dávají do nich třeba maka prášek, který má afrodiziakální účinky, nebo různá semínka, takže koktejly jsou pak výživově hodnotnější. A raw zákusky mizí z chladícího pultu hodně rychle. Nejen, že dobře vypadají, ale ještě lépe chutnají (vyzkoušeli jsme ostružinový dort, který stál za to).

Foto: Archiv Živé Zahrady
Foto: Archiv Živé Zahrady
Foto: Archiv Živé Zahrady
Foto: Archiv Živé Zahrady

Jak vlastně vypadá kuchyně, kde není třeba sporák ani trouba? "Máme termomix, což je mašinka, která pokrmy mixuje a zároveň je ohřívá na teplotu kolem 42 stupňů. Pak používáme mixéry, sušičky, strouhače, prkýnka, nože a varnou konvici na čaj. To je vše. Naše kuchyň je skromná, ale je tu všechno, co potřebujeme," popsal s úsměvem majitel a dodal, že v pokrmech rozhodně nenajdete žádná dochucovadla a nepoužívají se ani bujony. "Když dělám polévku, skládá se z pěti šesti ingrediencí, ale to je celé. Není z bujonu, ani v ní není žádná voda, na dochucení se používají rostlinná mléka - kokosové, mandlové, makové nebo mléko z chia semínek, z ostropestřce a podobné," uvedl.

V této kuchyni Jan Vojtěchovský kraluje. Přesně tady vznikají jídla, zákusky, šťávy i smoothies. Na malém prostoru najdete vše, co je k vaření potřeba... V této kuchyni Jan Vojtěchovský kraluje. Přesně tady vznikají jídla, zákusky, šťávy i smoothies. Na malém prostoru najdete vše, co je k vaření potřeba... Foto: Jan Procházka

"Veškeré suroviny, z nichž se raw pokrmy vyrábějí, jsou vždy čerstvé, od místních výrobců, snažíme se je tak podporovat. V létě počítáme s nákupy na trzích. Ale máme tu třeba i banány a exotické ovoce, zkrátka od všeho něco tak, aby byla skladba pestrá," vysvětlil majitel.

Živá zahrada

Adresa: Horní náměstí 5
Otevírací doba: Po 10:00 - 18:30; Út 10:00 - 20:30; St 10:00 - 19:30; Čt 10:00 - 20:30; Pá 10:00 - 18:00
Veškeré informace najdete na webu nebo na Facebooku.

Myšlenka vytvořit podnik, který bude zasvěcen raw stravě a zároveň přednáškám, workshopům a dalším aktivitám rozvíjejícím lidského ducha, se rodila v Honzově hlavě už dlouho. Před lety se stal vegetariánem, pak postupně přešel k veganstvím, ale pořád nebyl úplně spokojen a necítil se dobře. Začal se tedy zajímat o raw food, hodně studoval a zkoušel nejrůznější recepty, a to všechno v době, kdy se o tom u nás ještě moc nahlas nemluvilo. Raw strava se stala jeho životní cestou a Živá Zahrada je splněným snem. "Jsem rád, když lidi přijdou, zajímají se o to, ochutnají, popovídají si a třeba se rádi vrátí," řekl a nastínil, že jeho plány do budoucna jsou velkolepější. Rád by totiž raw stravu dostal i dál z města, do přírody do hor...

"Raw strava se stala mým životním stylem. Mně osobně to pomohlo. Je to hodnota, která má smysl a takto to předávám dál," uvedl Jan Vojtěchovský. Živá Zahrada je tak oblíbeným místem vitariánů, ale i těch, kteří jen čas od času chtějí ochutnat něco jiného, stále ještě tak trochu netradičního, dozvědět se více o vitariánství, nenuceně si popovídat s obsluhou o všem, co je zajímá, nebo si jen posedět nad šálkem dobrého čaje či kávy a ničím nerušeni se kochat krásným výhledem z okna.

Autor článkuZuzana Doleželovádolezelova@nejlepsi-adresa.cz

Zuzana Doleželová