Reklama

Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána, venku je 3.1 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Vem Camará Capoeira: zažijte Brazílii na vlastní kůži

Tipy a názory

30.6.2017

Barbora Mrkvová

Netradiční boj, akrobacie, hudba, zpěv a temperamentní tanec. To je capoeira. Jedinečné bojové umění pocházející z Brazílie je však kromě atraktivních akrobatických prvků charakterizováno také osobitou filozofií, pokorou a sounáležitostí. Mimo původní Jižní Ameriku naleznete kluby, které se capoeiře věnují, prakticky po celém světě. A ani Olomouc není výjimkou.

Vem Camará Capoeira Olomouc

Sídlo spolku: Rožňavská 644/13
Tréninky: 17. Listopadu 3

Tel.: +420 605 339 576
E-mail: olomouc.vemcamara@gmail.com

Více informací naleznete na webových stránkách a na facebooku.

Olomoucký klub Vem Camará Capoeira vznikl před více než deseti lety v roce 2006. "Klub vznikal pod vedením graduada India, Zdeňka Riga, který současně vedl i capoeiru v Novém Jičíně," přibližuje hlavní trenér graduado Girafa, Ondřej Novák, který spolek převzal. "Prvotně jsme se začlenili pod celosvětovou organizaci Abadá Capoeira a spadali pod vedení professora Paçocy. Když jsem v roce 2008 nastoupil na univerzitu, podílel jsem se na vedení klubu společně s alunem Gigantem. Po chvíli trvání jsem klub dostal celý na starosti sám. O rok později, v říjnu 2009, nastala změna a olomoucký klub se dohromady s Českou Asociací Capoeiry rozhodl následovat professora Paçocu a vstoupil dohromady s ním do nově vzniklé Asociace Vem Camará Capoeira," dodává Novák, který se capoeiře věnuje již více než patnáct let.

Foto: Daniel Mazáč
Foto: Daniel Mazáč

Capoeira na vlastní kůži

Miluju pohyb. Baví mě zkoušet nové věci a i k bojovým sportům mám blízko. K návštěvě čtvrtečního tréninku capoeiry jsem však byla lehce skeptická. Po dlouhém studování videí na youtube se přidala i nervozita. S přesvědčením, že se ode mě na tréninku budou očekávat nejrůznější salta, hvězdy a přemety, jsem vyrazila vstříc osudu. Veškeré nepříjemné pocity však jako mávnutím kouzelného proutku zmizely jen, co jsem se převlékla do sportovního a osobně se seznámila s trenérem i s žáky. "Možná to nakonec přece jen bude stát za to," napadlo mě. Během rozcvičky mi připadalo, že ve volném čase nedělám nic kromě polehávání u televize. Stehna mě pálila, paže se mi třepaly a dech jsem popadala jen tak tak, a to se jinak velmi aktivně hýbu. Pocit neustoupil ani během procvičování nejrůznějších kopů, úderů a úhybů. Ačkoli mě však poléval pot a nohy mě pomalu přestávaly poslouchat, vlévaly se mi do žil dávky a dávky endorfinů a cítila jsem se skvěle. Po sólo cvičení došlo na trénink ve dvojicích a následně se vytáhly i hudební nástroje a capoeiristé, včetně mě, utvořili rodu. Bylo to kouzelné. Slunce pomalu zapadalo, začaly se zpívat nejrůznější portugalské písně a ve středu rody se postupně střídali bojovníci, kteří spolu tančili a volně zápasili. Dokonce i já jsem se ve středu párkrát prostřídala. A ačkoli jsem tam byla s lidmi, které neznám, a snažila jsem se provádět věci a prvky, které jsem nikdy předtím nezkoušela, cítila jsem se, jako bych tam patřila. Každý mi dodával kuráž, odvahu a byl podporou a povzbuzením. Měla jsem pravdu, vážně to stálo za to. :)

V současné době má klub více než sto třicet členů, přičemž většinu tvoří děti. Kromě velké oblíbenosti se však Vem Camará Capoeira Olomouc může pyšnit i národními a nadnárodními úspěchy. "To, na co jsem nejvíce pyšný, však nejsou poháry, diplomy, ani medaile. Je sice příjemné, když stojíte na stupni vítězů, ale ta radost z vítězství netrvá věčně," prozrazuje graduado Girafa. "Na co jsem nejvíce hrdý, je klub samotný. Je neuvěřitelné, že se nám podařilo vybudovat tak skvělou skupinu lidí, kteří se mezi sebou podporují, pomáhají si a jsou tady jeden pro druhého. Jsme jako rodina, a to je věc, které si vážím ze všeho nejvíce," usmívá se Ondřej Novák.

Foto: Daniel Mazáč

Samotné tréninky probíhají od září do června v areálu Atletického stadionu na ulici Tř. 17. listopadu. Cvičí se pravidelně od pondělí do čtvrtku a žáci jsou rozděleni na několik skupin podle stáří a zkušeností. "Dětí, které u nás trénují, je podstatně více než dospělých. Již teď, kdy začínají prázdniny a dětský nábor se chystá až na září, jsou všechna místa téměř obsazena a volných jich je jen okolo patnácti. Co se týká tréninku dospělých, tak u nich nábor probíhá prakticky celý rok a místa zatím omezena nejsou, stačí nás jen kontaktovat," uvádí trenér.

Mimo tréninkových lekcí se olomoucký klub podílí také na organizaci spousty významných akcí. "Letos budeme pořádat v olomouckém Bea Campusu Mistrovství Evropy v Capoeiře. Termín je stanoven na 10. prosince," přibližuje Novák. Pokud vás láká vidět atraktivní bojové umění na vlastní oči, určitě si datum poznačte do diáře. 

Foto: Daniel Mazáč
Foto: Daniel Mazáč

A pro koho je capoeira určena? Capoeira je jedinečná tím, že si v ní každý najde to, co má rád. "Někomu učaruje akrobacie, dalším se líbí netradičnost boje, někoho láká temperamentní tanec a jiní ji dělají, protože milují hudbu a zpěv," vysvětluje Novák. A právě hudba a zpěv jsou dva neodmyslitelné aspekty, které ke capoeiře patří. Bojovníci získávají potřebnou energii od osob v rodě, v kruhu capoeiristů, ve kterém se souboj odehrává. Capoeiristé v rodě zpěvem portugalských písní a potleskem oba soupeře povzbuzují a dodávají jim sílu.

Kromě samotného potlesku a zpěvu se používají i hudební nástroje. Hlavním je Berimbau, strunný nástroj připomínající luk. Ten určuje tempo hry a zároveň představuje jakýsi vnitřní rytmus capoeiry, kterým se capoeiristé při souboji řídí. Mimo Berimbau se využívá velký buben Atabaque, tamburína Pandeiro a Agogo.

Foto: Daniel Mazáč

A ani věk nebo pohlaví nejsou překážkou. "Trénují u nás čtyřleté děti, ale také tatínkové a maminky, kterým je přes čtyřicet," dodává. A právě rozmanitost členů, kteří si však mezi sebou skvěle rozumí a vzájemně si dodávají odvahu a energii, dělá capoeiru výjimečnou.

Zkoušíte-li rádi nové věci, milujete hudbu, tanec či se vám líbí akrobacie a zároveň se rádi pohybujete v okruhu milých a pozitivních lidí, určitě na trénink zavítejte. Odměnou vám bude nejen výborná fyzická kondice, ale také větší psychická vyrovnanost, lepší pohled na svět a zejména nová "rodina".