Reklama

Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto, venku je 2.4 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Olomoucká přírodověda si připomíná šedesát let, jubileum slaví ve skvělé formě

Zprávy z regionu

3.2.2013

Autor: roc

Přírodovědecká fakulta Univerzity Palackého v Olomouci si připomíná šedesát let od svého založení. Celý rok proto bude ve znamení oslav a nevšedních setkání. Vznikne také nová publikace, která představí jednotlivé obory a výzkumné projekty všech kateder. Ty se mohou pochlubit bohatým portfoliem původních vědeckých výsledků.

„Šedesát let v životě člověka je dost, ale v případě univerzitní půdy jsou to léta mladá a plná elánu a síly. I když máme za sebou kus práce, v řadě oborů přírodních věd jsme v naší zemi na předních příčkách a naši lidé se dobře uplatňují i v zahraničí, hodně dalších úkolů je ještě před námi. Jsem hrdý na to, že mohu pracovat v týmu špičkových odborníků a skvělých kolegů, kteří posouvají hranice našeho poznání,“ řekl děkan přírodovědecké fakulty Juraj Ševčík.
Zájemci o studium si mohou vybírat z oborů chemie, fyziky, biologie s ekologií, matematiky s informatikou a také věd o Zemi. Některé z vědeckých týmů zaujímají významné místo i v mezinárodním kontextu. To se týká například kvantové optiky, fyzikální chemie, ornitologie nebo některých směrů molekulární biologie. Velmi kvalitní je také matematika, využití magnetických nanočástic v biologii nebo v odpadovém hospodářství a také vývoj látek s protinádorovým působením. Například podle loňské studie Národohospodářského ústavu Akademie věd ČR je katedra optiky nejvýkonnějším pracovištěm v oboru v tuzemsku.
„Na výzkumu se podílejí také studenti, často už od bakalářského stupně studia. I v budoucnu se chceme profilovat jako výzkumná fakulta. Důraz klademe především na kvalitu, jak v oblasti výuky, tak výzkumu,“ zdůraznil proděkan fakulty pro vnější vztahy Miloslav Dušek.
„I když jsme na studenty přísní a máme vysoké nároky, na oplátku jim nabízíme dobré studijní zázemí, moderní laboratoře a možnosti aktivně se zapojit do výzkumných projektů či vycestovat do zahraničí. Přál bych fakultě, aby stále držela ten správný směr a přitáhla do svých lavic a laboratoří mnoho šikovných mladých lidí nejen z České republiky,“ doplnil děkan Ševčík.
Podle metodiky Rady pro výzkum, vývoj a inovace se fakulta umístila v roce 2011 na pátém místě mezi všemi fakultami a vědeckými ústavy v ČR. V žebříčku Hospodářských novin z loňského února se zase dostala na první místo v oboru chemie. „Fakulta je také úspěšná v získávání tuzemských i zahraničních grantů. V rámci operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace získala fakulta dva významné projekty. A od roku 2009 začala budovat dvě nová velká výzkumná centra: Centrum regionu Haná pro biotechnologický a zemědělský výzkum a Regionální centrum pokročilých technologií a materiálů,“ upřesnil Dušek.
V rámci fakulty vzniká také unikátní interaktivní centrum Pevnost poznání, které už v létě příštího roku představí veřejnosti různá tajemství vědy. Muzeum bude sídlit v areálu Korunní pevnůstky nedaleko přírodovědecké fakulty.

Vývoj přírodovědných studií na Univerzitě Palackého
1946 - 1953 přírodní vědy byly součástí studia na fakultách pedagogické a filozofické
1953 - 1958 vznikla fakulta přírodních věd jako součást Vysoké školy pedagogické
1958 - 1989 přírodovědecká fakulta se stala jednou ze čtyř fakult Univerzity Palackého v Olomouci
od roku 1990 přírodovědecká fakulta se díky změně politických poměrů stala rozvíjejícím se vysokoškolským pracovištěm

roc

Reklama

SUN CAFE

Katalog firem » Restaurace, stravování » Bary a kavárny

SUN CAFE je stylovou kavárnou s moderním interiérem, kam si můžete zajít na vynikající italskou kávu Oro, čaj a další ze sortimentu teplých, studených, alkoholických i nealkoholických nápo...