Reklama

Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa, venku je 13.5 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Kupte si bílou pastelku a podpořte nevidomé

Zprávy z regionu

13.9.2020 aktualizováno 12.10.2020 08:12

Autor: red

Ve dnech 12. až 14. října proběhne u příležitosti Mezinárodního dne bílé hole již 21. ročník celonárodní veřejné sbírky Bílá pastelka. Sbírka podporuje aktivity, díky nimž mohou nevidomí vést co nejvíce plnohodnotný život.

Foto: Facebook Tyfloservis

Od pondělí 12. října do středy 14. října můžete v ulicích Olomouce potkat dobrovolníky v bílých tričkách, kteří vás za příspěvek 30 Kč odmění bílou pastelkou (s bílou i barevnou tuhou). Je možno přispět také bezhotovostně prostřednictvím QR kódu umístěných přímo na kasičkách. Dobrovolníci budou vybaveni zapečetěnou kasičkou, jmenovkami s plnou mocí a na požádání předloží osvědčení o konání sbírky. Samotná pastelka připomíná svou barvou bílou hůl a život zrakově postižených. Symbolizuje odvahu překonávat překážky spojené se ztrátou zraku. 

Pokud nemůžete vyrazit do ulic nebo raději pohyb venku omezujete a přesto byste rádi na služby pro nevidomé a slabozraké přispěli, můžete poslat již nyní příspěvek z domova nebo práce, a to formou DMS ve tvaru DMS PASTELKA 30, 60 nebo 90 na číslo 87 777, nebo bezhotovostní platbou na sbírkový účet 888332222/0800. Variabilní symbol 2141.

Výtěžek sbírky jde na služby pro zrakově postižené v celém Olomouckém kraji i mimo něj. Podpoří služby, které poskytuje obecně prospěšná společnost Tyfloservis a její zakladatel zapsaný spolek Sjednocená organizace nevidomých a slabozrakých ČR. V minulém roce činil výtěžek sbírky v celé republice 3 213 371 Kč. Regionální střediska obou organizací sídlí v Olomouci na adrese I. P. Pavlova 69 (tel: 585 428 111). Bezplatné služby jsou dostupné všem, kteří mají v dospělém věku vážné potíže s viděním.

Tyfloservis pomáhá těžce zrakově postiženým nacvičit nezbytné dovednosti pro samostatný život: orientaci v prostoru, sebeobslužné dovednosti, psaní na klávesnici bez zrakové kontroly, čtení a psaní Braillovým písmem. Jednoduše řečeno: Poskytujeme služby, které lidé s vážnou poruchou zraku jinde nenajdou. Výuka často probíhá u klienta v domácím prostředí. Častým důvodem návštěvy v Tyfloservisu je také výběr vhodné optické pomůcky, která může pomoci, pokud brýle již nestačí.

Sjednocená organizace nevidomých a slabozrakých ČR v Olomouci nabízí zrakově postiženým širokou škálu služeb a činností sociálně právním poradenstvím počínaje a volnočasovými aktivitami konče. Výtěžek sbírky se využije také na výcvik vodicích psů, odstraňování orientačních a informačních bariér i při vydávání časopisů pro zrakově postižené.

Více informací o sbírce najdete na www.bilapastelka.cz 

Reklama

Restaurace STODOLA

Katalog firem » Restaurace, stravování » Restaurace

Stylová restaurace s poctivou moderní českou kuchyní a pečlivě ošetřeným tankovým pivem.