Reklama

Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch, venku je 8.8 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Lenka Fasnerová z Centra pohybu: Startovat lidi a vidět je šťastné - to je naším cílem

Tipy a názory

13.2.2020

Zuzana Doleželová

Centrum pohybu funguje v Olomouci už řadu let. Na Sokolské ulici 7 zahajuje třetí rok a za tu dobu, co nabízí klientům své bohaté služby právě tady, se nesmírně posunulo. "Tenhle prostor přece vyzývá ke kreativitě," usmívá se sympatická majitelka Lenka Fasnerová, jež se netají tím, že pro Centrum pohybu doslova 'dýchá'. A tak se aktivity centra neustále rozšiřují a Olomoučané se ještě mají na co těšit...

Centrum pohybu Olomouc

Sokolská 7
Tel.: 774 004 641
centrumpohybuol@gmail.com
www.centrumpohybuol.cz

"V Olomouci jsme už třináctým rokem. Působili jsme v husitském kostele v Hodolanech, pak jsme měli maličké prostory na Janského ulici. A nyní jsme na Sokolské a troufám si tvrdit, že veškerá práce se nám právě tady začíná zúročovat," říká Lenka Fasnerová. A o tom, že jsou prostory v Sokolské ulici úžasné, se může přesvědčit každý návštěvník Centra pohybu. "Máme tu velký sál, pak krásnou zahradu, kde se dá v létě cvičit nebo jen tak posedět, malý sál a ještě maličký sál s přístroji pro alpinning. A v předsálí vznikne ještě Galerie v pohybu, kde bychom rádi dali příležitost zajímavým lidem, kteří rádi tvoří. A Centrum pohybu se tak i zútulní," popisuje Lenka Fasnerová s jiskrou v oku, takže rázem máte pocit, že v hlavě této energické ženy se toho rodí ještě mnohem víc. "Tenhle prostor přímo vyzývá ke kreativitě! A navíc je jasné, že tu nemůže fungovat monotematický provoz. Tady to musí žít!" usmívá se a vzápětí dodává, že si velmi váží maximální podpory majitele objektu: "Jsme velmi rádi, že se pan architekt Opletal zajímá o to, co tu pořádáme a co se tu kdy odehrává. Je to takový mecenáš a my si jeho přístupu skutečně ceníme. Dnes je to tak trochu vzácnost... A to má s budovou ještě zajímavé plány, které ale zatím neprozradíme."

Velký sál slouží skupinovému cvičení, konají se zde přednášky, zajímavé akce, koncerty...

Malý sál využívají ke cvičení menší skupiny lidí. Rovněž zde se mohou konat přednášky či zajímavá setkání.

Foto: Jan Procházka

Co všechno se v Centru pohybu koná? Jsou to pochopitelně nejrůznější pohybové aktivity - cvičení pro dospělé, pro rodiče s dětmi, zajít sem mohou lidé na jógu, pilates, woudink, alpinning, fit pain free, flexi-bar, funkční trénink, aerobik, na speciální cvičení pro zdravá záda, ale také na lekce tance. V sezoně se tradičně vyráží na koloběžky do parku. Také tu cvičí školy, školky, ale i senioři. "A svou domovskou scénu tu mají děti z hudebně-dramatického studia. Jejich přestavení jsou kouzelná. Konají se tu také koncerty nebo třeba vernisáže či přednášky," vyjmenovává Fasnerová a doplňuje, že jsou otevřeni všem, kteří by si tu chtěli pronajmout prostor pro svou aktivitu, ať už je to workshop, výstava, koncert nebo třeba autorské čtení či jiné. "Můžeme jim nabídnout nejen fantastické zázemí v centru města se zahradou, ale také něco, na co jsme moc pyšní: naše klienty, kteří na akce velmi rádi chodí. Z velké části jsou to aktivní senioři. Ti u nás cvičí, pak si zajdou na přednášku, na koncert... A z toho mám velkou radost," popisuje majitelka.

Malou oázou uprostřed města je bezesporu zahrada, jež k Centru pohybu patří. V létě je vyhledávaným místem pro pohybové aktivity, cvičí se zde jóga, tančí se tu. A nebo slouží k odpočinku s kávou. "Lidé sem chodí také pracovat. A můžu prozradit, že se tu konala i svatba. Zřejmě se to osvědčilo, protože pro letošní rok už máme zamluvené další dvě," usmívá se Lenka Fasnerová. Podle ní by se v zahradě mohly prezentovat také malé formy, mohly by se tu konat například jazzové nebo folkové koncerty... "Je pro nás důležité, že to tu žije a že je tu ještě velký potenciál. To je pro mě velkým hnacím motorem," říká.

Cvičení, tanec, koloběžky, přednášky, vernisáže, koncerty, workshopy, ale také příměstské tábory pro děti i seniory... A je toho mnohem víc, co nabízí Centrum pohybu.

Foto: Centrum Pohybu

Každý prostor funguje teprve tehdy, když do něj chodí lidé

A co udělalo v poslední době majitelce Centra pohybu opravdu radost? "Víte, obecně mě baví to, jak se tu vše prolíná - chodí se sem cvičit, ale také za kulturou, navštěvují nás děti, ale také senioři... Ale co mě opravdu těší, je způsob, jakým se nám daří propojovat hendikepované s těmi, kteří měli v životě o kousíček víc štěstí. Nemám ráda slovo 'hendikepovaní'. Je to jakási škatulka, která ale tak docela neplatí. Jsem hrdá na to, že Centrum pohybu je prvním místem v republice, kde na line dance chodí jak zdraví lidé, tak i vozíčkáři. A doslova mám husí kůži, když si uvědomím, že to je propojení, jež vzniklo úplně spontánně. A že to byli právě vozíčkáři, kteří inspirovali ostatní k tomu, aby chodili tančit," vypráví s dojetím Lenka Fasnerová. Jak uvádí, ráda by šla ještě dál - z vozíčkářů by chtěla udělat lektory a z Olomouce moravské centrum line dance.

Je zřejmé, že v Sokolské ulici vzniká jakési komunitní centrum, jež bylo zpočátku postaveno především na cvičení, nyní však skýtá prostor pro setkávání, zážitky a kulturu. "Každý prostor funguje teprve tehdy, když do něj chodí lidé. A nám návštěvnost stoupá, což značí, že to tu lidé mají rádi a že jdeme správným směrem," uzavírá s úsměvem Fasnerová a dodává: "Nás to těší a žene nás to ještě dál..."

Veškeré akce a aktivity, které se v Centru pohybu na Sokolské ulici nabízejí, naleznete na webu.